Island gjennomførte 17. mai sitt første rentekutt siden opphevelsen av kapitalkontrollen søndag 3. april. Restriksjonene på kjøp og salg av islandske kroner har holdt landet i en økonomisk unntakstilstand siden finanskrisen. 

Den islandske økonomien er inne i en meget sterk vekstperiode. Verdiskapingen (bruttonasjonalprodukt) økte med hele 7,2 prosent i fjor, blant annet båret frem av en turist-boom.

Antallet utenlandske ankomster til Island økte i 2016 med voldsomme 40 prosent. Siden 2010 er antallet ankomster blitt nær firedoblet.

– Utsiktene peker mot sterk vekst i bruttonasjonalproduktet også i år, skriver sentralbanken på Island i sin redegjørelse for rentekuttet.

Kronegalopp

Til tross for veksten i økonomien opplever Island at den underliggende prisveksten har avtatt de seneste månedene, og inflasjonen er godt under målet på 2,5 prosent. Det skyldes blant annet en galopperende kronekurs.

Sterkere krone gjør at importen blir billigere. Dette bidrar til å holde prisveksten nede. Den islandske kronen er opp mer enn frem prosent mot euroen så langt i år. 

Bloomberg skriver at sentralbanken på Island har hamstret utenlandsk valuta for å kunne takle en situasjon hvor pengene først strømmer inn i landet så lenge valutaen er attraktiv, for så å strømme ut enda raskere idet investorene vil ut igjen. Det var nettopp det som skjedde under finanskrisen.

Kronekursen forholdt seg tilnærmet uendret da rentekuttet ble annonsert onsdag.

Rentekuttet på 0,25 prosent til 4,75 prosent inngår i en balanseøvelse for den islandske sentralbanken hvor den vil holde veksten oppe, men unngå at kronekursen destabiliserer økonomien. 

Men avgjørelsen møter også kritikk.

– Jeg har stor respekt for sentralbanken på Island, men å kutte renten når pengepolitikken allerede er altfor ekspansiv, er helt feil. Å kutte renten i den nåværende situasjonen gjør at Island setter seg opp for et boom-bust-scenario. Det er ikke 2008, men stålsett dere, tvitret økonom Lars Christensen i Markets & Money Advisory.

Lars Christensen i Markets & Money Advisory.
Lars Christensen i Markets & Money Advisory. (Foto: Markets & Money Advisory)

Faren med å kutte renten er at en allerede opphetet økonomi vil vokse enda raskere. Det kan føre til at den hjemlige inflasjonen skyter i været. Da kan det hende at sentralbanken må bråsnu og sette opp renten, slik at det blir en ny nedgangsperiode på Island.

Slutt på kapitalkontroll

I april opphørte kapitalkontrollen som ble innført under finanskrisen. Den innebar at staten kontrollerte valutamarkedet og at det ble innført restriksjoner på å føre penger ut av – og inn i – landet. Det var et drastisk virkemiddel for å beholde kontrollen da utenlandske investorer ville ta pengene sine og rømme landet da de islandske bankene knelte i kjølvannet av finanskrisen. Kapitalkontrollen skulle i utgangspunktet vare i seks måneder, men forble der i nesten et tiår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skyter Nord-Korea opp en ny rakett
Pyongyang, Nord-Korea 15.5.2017. Nord-Korea bekrefter oppskytingen av et ballistisk missil søndag og omtaler testen som vellykket. Den statlige nyhetskanalen KRT viste mandag et tv-innslag av oppskytingen der Kim Jong-un var tilstede. Kilde: AP
00:55
Publisert: