Den israelske regjeringen vedtok søndag flere tiltak som er ment å bedre palestinernes økonomi og gjøre det enklere for dem å reise inn og ut av den okkuperte Vestbredden.

Anonyme israelske kilder sier at dette blir gjort på direkte oppfordring fra president Donald Trump, som har oppmuntret til tillitsskapende tiltak i forbindelse med sitt besøk i Israel og Palestina.

Ett av tiltakene Israel nå lover å sette i verk, er en utvidelse av en palestinsk industrisone på Vestbredden.

De lover også i vage ordelag å gjøre det enklere for palestinere å slippe inn og ut av det okkuperte området, blant annet ved Allenby-overgangen til Jordan.

Jernbane og byggetillatelser

Israel antyder også at det kan bli etablert en jernbaneforbindelse fra Israel til Jenin på Vestbredden, og at det skal bli lettere for palestinere å få byggetillatelse i de såkalte C-områdene.

Osloavtalene fra 1993 etablerte tre ulike soner på Vestbredden. I de såkalte A-områdene, som inkluderer åtte byer og tettsteder, har palestinerne på papiret både politisk og sikkerhetsmessig kontroll. Områdene er imidlertid beleiret av israelske styrker, som bestemmer hvem og hva som slipper inn og ut.

I B-områdene har palestinerne politisk kontroll, mens sikkerheten kontrolleres av israelske okkupasjonsstyrker.

I C-områdene, der de ulovlige bosetningene ligger, har Israel full politisk og sikkerhetsmessig kontroll.

Fordømmes

Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967, noe et samlet verdenssamfunn fordømmer. FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner krevd full israelsk tilbaketrekning, noe landet aldri har rettet seg etter.

Verdenssamfunnet fordømmer også koloniene Israel har etablert i de okkuperte områdene. Rundt 800.000 israelere bor nå i såkalte bosetninger på Vestbredden og Golanhøydene.

Palestinerne hilste mandag president Donald Trump velkommen til området ved å holde generalstreik på Vestbredden og anklager USA for å støtte den israelske okkupasjonen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18 Min
Publisert: