Saken er oppdatert.

Blant de drepte er en 14 år gammel gutt, opplyser helsemyndighetene på Gazastripen.

Over 1.700 andre ubevæpnede demonstranter er såret, mange av dem etter å ha blitt truffet av skarpe skudd fra israelske skarpskyttere på flere hundre meters hold.

Den palestinske regjeringen anklager Israel for å begå en massakre og ber verdenssamfunnet om å få en slutt på voldsbruken.

Amnesty International kaller de israelske soldatenes bruk av skarpe skudd mot ubevæpnede demonstranter for et åpenbart brudd på menneskerettighetene.

Bryter menneskerettighetene

– Vi er vitne til et åpenbart brudd på internasjonal lov og menneskerettighetene. Disse grufullhetene må øyeblikkelig opphøre, tvitrer menneskerettighetsorganisasjonen.

Palestinerne på Gazastripen har siden slutten av mars gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Dødstallet mandag er det høyeste i løpet av én dag så langt.

Over 80 palestinere er drept de siste ukene, de aller fleste etter å ha blitt skutt under demonstrasjoner langs grensa. Blant de drepte er flere barn og to pressefotografer.

Over 2.000 palestinere er truffet av skudd under demonstrasjonene, og mange av dem er skadd for livet.

Internasjonal kritikk

Rundt 35.000 palestinere demonstrere mandag i utkanten av den flere hundre meter brede sikkerhetssonen israelerne har etablert på palestinsk side av grensa til Gazastripen.

Noen av demonstrantene tente fyr på bildekk for å røyklegge området, i håp om at det skulle gjøre det vanskeligere for de israelske skarpskytterne å treffe. Flere kastet også stein og skjøt med sprettert mot den strengt bevoktede grensa.

Israel har høstet sterk internasjonal kritikk og anklages for overdreven maktbruk mot demonstrantene.

Både FN, EU og menneskerettsorganisasjoner har krevd uavhengig gransking, noe israelske myndigheter har avvist.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman har i stedet tatt til orde for å gi soldatene medalje, og statsminister Benjamin Netanyahu har også rost dem offentlig.(Vilkår)

Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor Israel jubler og Palestinerne raser
Slik forklarer DNs Kjetil Wiedswang hvorfor det å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem skaper konflikt.
01:11
Publisert: