Det er Palestina som har tatt initiativet til hastemøtet og ønsker en erklæring som beklager det de kaller «overdreven israelsk maktbruk». Samtidig ønsker palestinerne beskyttelse av sivile palestinere.

Palestinerne besluttet å gå til FNs generalforsamling, hvor det ikke kan nedlegges veto, som USA gjorde 1. juni mot en Gaza-resolusjon i Sikkerhetsrådet.

Motstand fra USA

Den amerikanske FN-ambassadøren Nikki Haley kalte resolusjonen «grovt ensidig». Hun kritiserte den også for ikke å nevne Hamas, som USA mener har skyld for volden.

En hvilken som helst resolusjon som har til hensikt å beskytte sivile i Gaza, må erkjenne de destabiliserende og uforsvarlige handlingene til Hamas, som setter livene til uskyldige sivile i fare, sa Haley.

Generalforsamlingen vil først stemme på et utkast USA står bak, om å fordømme Hamas for å ta initiativ til volden langs Gaza før det skal stemmes om en resolusjon.

Siden slutten av mars har minst 128 palestinere ifølge FN mistet livet i ukentlige protestaksjoner på Gazastripen langs grensen mot Israel. 13.000 er såret, hvorav over 3.600 har skuddskader etter å ha blitt skutt av israelske soldater.(Vilkår)