Markedsreaksjonene etter søndagens valg i Italia er negative.
– En politisk hengemyr, fastslår Holger Schmieding, sjeføkonom i tyske Berenberg Bank.
Han beskriver valgresultatet som en meget stor overraskelse, et politisk opprør.
Usikkerhet og uavklarte politiske situasjoner mottas alltid med frykt og motstand i markedene.
– Med ingen absolutt majoritet er dette en usikker prosess. Politisk fragmentering gjør det vanskeligere at det skjer viktige strukturelle reformer, og gjør økonomien sårbar, sier Daniele Antonucci, italiener og seniorøkonom i Morgan Stanley i London.
Alt tyder nå på at Italia står foran lange og harde regjeringsforhandlinger, og ingen tør utelukke at disse ikke fører frem og at det må skrives ut nyvalg.
– Det er lite som gir håp om en stabil regjeringsdannelse, sier Kjersti Haugland i DNB Markets i et notat mandag morgen.
Børsen i Milano åpner mandag morgen ned nesten én prosent, mens Frankfurt-børsen bare er svakt ned.
Ett pluss og to minus
Politiske eksperter og analytikere har hatt noen travle dager.
Søndag ble det endelig klart at Angela Merkel kan danne sin fjerde regjering i Tyskland, etter at sosialdemokratene i SPD sa ja i en uravstemning. I markedene var lettelsen stor for at Tyskland endelig får en permanent regjering, en storkoalisjon, nesten et halvt år etter valget.
Euroen styrket seg fredag, og på løsningen i Tyskland, men etter hvert som resultatene fra Italia tikket inn svekket den seg noe igjen.
Men den største og kanskje mest umiddelbare frykten i markedene knytter seg til USA og president Donald Trumps planlagte straffetoll på stål og aluminium. I markedene er det reell bekymring for at dette blir starten på en spiral med mottiltak og nye tiltak som eskalerer og undergraver den globale handelsordenen.
– Frykten for handelskrig preger markedene, sier Haugland.(Vilkår)