Uttalelsene skaper reaksjoner og har fått EU-parlamentets president, Antonio Tajani, som selv er italiener, til å kreve et dementi fra Juncker. I en Twitter-melding skriver han også at hvis Juncker virkelig har sagt det han er sitert på, så er det uakseptabelt.

Tajani sier ikke konkret hvilken uttalelse han sikter til, men Juncker sa bare noen få setninger om Italia da han torsdag svarte på spørsmål under en konferanse om Europas fremtid i Brussel.

På spørsmål om hva EU kan gjøre for å hjelpe unge mennesker i regioner som Sør-Italia, sa Juncker at han føler en «dyp kjærlighet» for Italia før han fortsatte med en mindre flatterende beskrivelse.

– Jeg godtar ikke lenger at alt som går galt i Sør-Italia, kan forklares med manglende innsats fra EU eller EU-kommisjonen. Italienerne må ta vare på Italias fattige områder. Det innebærer mer jobb, mindre korrupsjon, seriøsitet, sa Juncker.

Han ba også italia om å holde opp med å spille et spill der ansvaret legges på EU.

– Nasjoner først, deretter EU, la han til.

Den sterkt høyreorienterte lederen av det nyslåtte regjeringspartiet Ligaen, Matteo Salvini, fordømmer Junckers uttalelse som «skammelige og rasistiske», ifølge italienske medier.

Torsdag ble det klart at Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen likevel får på plass et regjeringssamarbeid som Italias president Sergio Mattarella var villig til å godta.

En talskvinne for EU-kommisjonen forsvarer Juncker ved å si at sitatet er tatt ut av sammenhengen.(Vilkår)

Skal Eurobonus bli en kryptovaluta?
Finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS om en nyvinning der man snart kan handle flybonuspoeng med hverandre.
01:14
Publisert: