Vedtaket ble gjort på et regjeringsmøte mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Regjeringspartiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen har sammen flertall i nasjonalforsamlingen.

Budsjettforslaget er blitt sterkt kritisert av EU siden det vil bidra til å øke underskuddet på statsbudsjettet til 2,4 prosent.

Planene skal nå vurderes av Europakommisjonen, som i 2013 fikk utvidede fullmakter som gjør det mulig å avvise den italienske regjeringens statsbudsjett. Ingen EU-land har opplevd dette tidligere.

Regjeringen i Roma har så langt nektet å la seg presse av EU. De to regjeringspartiene mener budsjettet er nødvendig for å styrke veksten og få fart på landets økonomi.

Det trengs også for å kunne gjennomføre valgløfter som redusert pensjonsalder, mer velferd, borgerlønn for fattige, skattekutt for selvstendige næringsdrivende og delvis amnesti for italienere som har betalt for lite skatt.

I utgangspunktet godtar EU budsjettunderskudd på opptil 3 prosent. Men Italia har fått beskjed om å legge seg på et langt lavere nivå, siden landets statsgjeld er på 131 prosent av bruttonasjonalproduktet – den nest høyeste gjeldsbyrden i eurosonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Ta styring, ikke driv av gårde
Christine Lagarde sende klar beskjed fra Bali i helgen.
00:35
Publisert: