Italienske myndigheter opplyste mandag at seks personer i landet til nå har mistet livet av viruset. Det er nå bekreftet over 200 smittetilfeller, flesteparten av dem i Nord-Italia.

Fotballkamper er avlyst, veisperringer er satt opp og rundt 50.000 innbyggere i en rekke byer er bedt om å holde seg hjemme. Virusfrykten smittet mandag også over på Europas børser og førte til kraftige fall i både London, Frankfurt, Paris, Madrid, Roma og Oslo.

Også på Wall Street i New York falt indeksene kraftig da det ble åpnet for handel.

– Med mer enn 2.600 liv som har gått tapt allerede, er det ikke noe annet valg enn å forberede seg på alle nivåer, sier EU-kommissær Janez Lenarcic med henvisning til antallet døde i hele verden.

Unionen legger nå over 230 millioner euro på bordet for å kunne møte utfordringene knyttet til viruset.

– De siste ukene har vist hvor raskt et nytt virus kan spre seg rundt i verden og forårsake utbredt frykt og forstyrrelser, sier lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Motstridende opplysninger fra Iran

Også i Iran stiger tallet på smittede og døde, og skoler, kinoer og andre offentlige møteplasser holder nå stengt i store deler av landet. Det offisielle tallet på smittede er 60, og det offisielle tallet på døde er tolv.

En iransk politiker anklager imidlertid myndighetene for å dysse ned virusutbruddet. Det halvoffisielle nyhetsbyrået ILNA siterte mandag et medlem av nasjonalforsamlingen på at opptil 50 personer har mistet livet av covid-19-viruset bare i byen Qom.

Irans myndigheter avviser at de dysser ned virusutbruddet og sier det ikke stemmer at 50 personer er døde.

– Vi vil kunngjøre alle tall vi har på døde i hele landet. Vi lover å være åpne om rapporteringen av tall, sier regjeringstalsmann Ali Rabiei.

Flere nye land

Mandag ble de første tilfellene i Afghanistan, Irak, Bahrain og Kuwait registrert. Alle tilfellene gjelder personer som har vært i Iran, flere av dem i byen Qom.

Også i Libanon og De forente arabiske emirater er viruset påvist hos personer som har vært i Iran. At viruset har nådd stadig flere land i Midtøsten øker frykten for at det kan få fotfeste i land der helsevesenet er dårligere stilt til å håndtere og begrense større utbrudd.

Tyrkia, Pakistan, Afghanistan og Armenia har nå stengt grensene til Iran i et forsøk på å hindre spredning, og Irak har innført reiserestriksjoner.

Rekordhøy økning i Sør-Korea

Myndighetene i Sør-Korea opplyser mandag at de har registrert 231 nye smittetilfeller, noe som er den kraftigste økningen i løpet av en dag siden utbruddet startet.

I alt er 833 personer nå registrert smittet av viruset i Sør-Korea. Tallet er det høyeste utenfor Kina, og totalt åtte mennesker er nå døde av sykdommen i landet.

I Kina fører virusutbruddet til at Folkekongressen utsettes for første gang på flere tiår, meldte statlige medier mandag. Virusutbruddet har så langt kostet 2.592 personer i Kina livet, men antallet nye smittetilfeller i landet er fallende.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.