Contes avgjørelse ble offentliggjort under et møte med Italias president Sergio Mattarella i presidentpalasset i Roma søndag kveld. Der skulle Conte legge fram sine planer for regjeringsdannelse.

Conte var nominert som statsministerkandidat av de to populistiske partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen, og onsdag denne uken fikk han i oppdrag av Mattarella å danne regjering.

Nå har han imidlertid gitt opp forsøket.

Oppga mandat

– Jeg har gitt tilbake mitt mandat til å danne en regjering, sa Conte til pressen etter møtet med Mattarella.

– Jeg kan forsikre dere om at jeg har gjort alt jeg kunne og viet min fulle oppmerksomhet til å gjennomføre denne oppgaven. Jeg kan også forsikre dere om at jeg har samarbeidet fullt ut med representantene for de politiske kreftene som gjorde meg til kandidat, sa Conte videre.

Uenighet om EU

Regjeringsforhandlingene har pågått i Italia siden valget 4. mars. De to EU-skeptiske partiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen (M5S) ble tidligere denne måneden enige om å danne regjering og nominerte Conte som sin statsministerkandidat.

Men ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer var det uenighet mellom Mattarella, som er EU-tilhenger, og Conte om Paolo Savona, som Conte ville ha som finansminister.

Savona, som var industriminister på 90-tallet, er motstander av euroen som italiensk valuta.

Ligaen vil ha nyvalg

President Mattarella bekrefter at han ikke ville godkjente Savona som finansminister, fordi utnevnelsen ville ha ført til uro i markedet og bekymring blant investorer, både italienske og utenlandske.

Matteo Salvini, leder for Ligaen, har tidligere uttalt at Italia trenger et nyvalg om president Mattarella ikke aksepterer hans koalisjons regjering.

– I et demokrati, om vi da fortsatt er et demokrati, er det kun én ting å gjøre. Å la italienerne avgjøre det, sa Salvini mens møtet mellom Mattarella og Conte fortsatt pågikk.(Vilkår)