Giuseppe Conte trekker seg, melder flere medier, blant annet BBC.

Etter en tale til Senatet tirsdag, ble det klart at uavhengige Giuseppe Conte vil gi president Sergio Mattarella beskjed om at han trekker seg som statsminister.

I talen gikk han til angrep på Lega-leder Matteo Salvini og beskyldte han for å utnytte regjeringskrisen som et politisk spill for å hoppe på meningsmålingene.

– Salvini har trådt over grensen for den makten han har som innenriksminister, sa Conte fra talerstolen.

Striden med EU, samt store uenigheter mellom regjeringspartiene Lega og Femstjernersbevegelsen, har ført til en stadig eskalerende krise i italiensk politikk det siste året.

Tidligere tirsdag publiserte visestatsminister og leder for Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio, et innlegg på sin Facebook-side der han takket Conte for samarbeidet.

Siden juni i fjor er det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen og ytre-høyre partiet Lega som har sittet i regjering. Legas leder Matteo Salvini har lenge posisjonert seg for å ta makten i landet, og har bemerket seg med en knallhard innvandringspolitikk.

Den italienske børsen falt i timene før Contes tale, men hentet seg noe inn igjen etter at Conte begynte å snakke. Rundt klokken 16 tirsdag var hovedindeksen FTSE MIB ned 0,8 prosent.

Tror det blir valg

– I dag kan alt skje. Det stemmes over det som i praksis er et mistillitsforslag, og jeg tror det kommer til å ende med at Conte må gå, sier Roberto Iacono.

Han er førsteamanuensis ved NTNU og har italiensk politikk og økonomi som sine hovedfelt. Tirsdag ettermiddag fikk Iacono altså rett, og Mattarella vil nå gå i gang med å danne ny regjering.

Det tror ikke Iacono er særlig sannsynlig at han får til.

– Jeg tror det blir et nytt valg i høst. De fleste partiene vil være skeptiske til å inngå i en teknisk regjering, fordi striden med EU er blitt så betent.

EU har regler for hvor stort underskudd et medlemsland kan ha som andel av bruttonasjonalproduktet. Italia ligger an til å bryte reglene med solid margin neste år.

Da det fremmedfiendtlige høyrepartiet Lega og den populistiske Femstjernersbevegelsen vant valget i fjor, lovet de et større budsjettoppgjør med EU. Derimot har unionen sagt nei til mange av punktene, noe som har ført til en langvarig strid mellom unionen og Italia.

Iacono sier at partiene som en konsekvens av dette har måttet fire på valgløfter de ga den italienske befolkningen under valgkampen.

– Lega ønsker at den offentlige pengebruken skal være høy, høyere enn det EU tillater. Det er tabubelagt å si at man ikke vil være med i EU, men Lega jobber for å bryte ned samarbeidet.

Høy statsgjeld

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, sammenligner situasjonen i Italia med brexit.

Han peker på Legas ønske om å forlate eurosonen og den høye statsgjelden som to grunner til at regjeringskrisen har oppstått.

– Lega har vært motstander av hele EU-prosjektet, og all oppslutning rundt de har vært negativt for markedet, sier han og legger til:

– Foreløpig har dette vært ganske isolert i Italia, noe som har ført til en særprising av italiensk gjeld. Men det kan være en betydelig risiko på italiensk statsgjeld og finansmarkedene i Europa dersom krisen fortsetter, sier Andreassen.

Sjeføkonomen sier at dersom situasjonen forblir uforandret, kan det føre til at Italia forlater eurosonen.

Skjer dette, vil land som har lånt Italia penger ikke nødvendigvis få dem tilbake, mener han.

Millionbot for å frakte migranter

Salvini, som sammen med Luigi Di Maio fungerer som visestatsminister, er også innenriksminister. Et av hans fremste mål har vært en ny sikkerhetslov som han fikk gjennomslag for tidligere denne måneden.

Loven innebærer at alle skip som går inn i italiensk farvann med migranter om bord kan bli bøtelagt opp til én million euro.

I et innlegg i britiske The Guardian skriver ansvarlig redaktør i La Stampa, en av Italias mest solgte dagsaviser, at han tror Salvini fort kan komme til å få oppfylt ønsket om å ta over som landets statsminister.

– I mai tok Lega dobbelt så mange seter i Europaparlamentet som Femstjernersbevegelsen, og dagens mistillitsforslag kan være en indikator på om dette er riktig tidspunkt for å sette i gang fase to, skriver Maurizio Molinari.

Fase to beskriver han som en lakmustest for italiensk populisme, og et opprør i den italienske middelklassen. Han beskriver vage valgløfter, og en motvilje til modernisering i landet som to av flere grunner til at Italias befolkning i økende grad har begynt å se på Femstjernersbevegelsen som en «gruppe tapere».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.