Regjeringsforhandlingene i Italia er i ferd med å kollapse, og det går sannsynligvis mot nyvalg.

Jusprofessoren Giuseppe Conte har etter en knapp uke nærmest gitt opp å stable på bena en teknokratregjering som presidenten og de to populistpartiene Femstjernersalliansen og Ligaen, som danner regjeringsgrunnlaget, kunne godkjenne.

Formelt strandet det på at president Sergio Mattarella ikke ville godkjenne nominasjonen av Paolo Savona som finansminister, tilsynelatende på grunn 81-åringens sterke euroskepsis.

President Sergio Mattarella satte ned foten for det populistiske eksperimentet.
President Sergio Mattarella satte ned foten for det populistiske eksperimentet. (Foto: Vincenzo Pinto/AFP/NTB Scanpix)

– Usikkerheten over vår holdning til euroen har alarmert italienske og utenlandske investorer som investerer i våre aksjer og selskaper. Økte renteforskjeller på statsobligasjoner øker gjelden og reduserer mulighetene til velferdstiltak. Det brenner opp selskapenes ressurser og sparepenger, og betyr økt risiko for familier og italienske borgere, sa Mattarella søndag, ifølge Financial Times.

Jubel i markedene

De fleste økonomer og analytikere har beskrevet de to partienes regjeringsprogram som økonomisk galskap, med enorme budsjettunderskudd.

– Et selvmordsoppdrag, sa Florian Hense, europaøkonom i Berenberg Bank i London til DN sist uke.

Begge de to populistpartiene er også uttalte EU- og euroskeptikere, og både i Brussel og på børsene er mandag lettelsen stor over at eurosonens tredje største økonomi ikke får en EU-skeptisk regjering.

Euroen styrket seg umiddelbart mot dollar og sveitserfranc på nyheten om den italienske regjeringskollapsen. Milano-børsen stiger også kraftig i morgentimene mandag, og de italienske statsrentene faller markant.

Faren langt fra over

Men gleden kan bli kortvarig.

«Den nye situasjonen kan muligens være positiv for euroen på kort sikt, men det er ingen grunn til å tro at oppslutningen om de populistiske partiene vil bli mindre ved et eventuelt nyvalg», skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i et notat mandag morgen.

Italia har nå vært uten en valgt regjering siden presidenten oppløste nasjonalforsamlingen 28. desember i fjor, og utlyste nyvalg 4. mars i år. Nå går det altså mot nok et nyvalg.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Lydplanker med bass
Slik får du en lydplanke til under 6000 kroner - uten å miste bassen.
02:45
Publisert: