Italias nyutnevnte statsminister, Giuseppe Conte, fikk onsdag denne uken velsignelsen han trengte fra president Sergio Mattarella til å danne en ny regjering bestående av de EU-skeptiske populistpartiene M5S og Ligaen.

Nå har imidlertid Mattarella tråkket bremsene inn for fult. Han nekter å godkjenne den 81 år gamle euroskeptikeren Paolo Savona som finansminister, og dermed stanser han dannelsen av en regjering som kan endre den 80 dager lange politiske stillstanden som har hersket i landet siden valget i mars, ifølge Reuters.

Mener presidenten overdriver sin rolle

Det får koalisjonspartnerne til å se rødt.

– Enten må myndighetene få fingrene ut og begynne å jobbe, ellers så kan vi like gjerne gå tilbake til valgurnene, sier leder for Ligaen Matteo Salvini til Reuters søndag.

Statsminister Conte må presentere regjeringen sin for presidenten, som må godkjenne den før den er gyldig. Conte møtte Mattarella på fredag, uten å løse stillstanden.

Leder for Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio, forsvarer også utnevnelsen av Savona, og sier at han forventer en avgjørelse i løpet av 24 timer.

– Dette er en politisk beslutning. Å blokkere en minister er utenfor presidentens rolle, sier Alessandro Di Battista, en ledende politiker innen Femstjernersbevegelsen.

Sterk kritiker av euroen

I den siste boken hans beskriver Savona euroen som et «tysk bur», og han skriver at de trenger en plan B for å komme ut av euroen dersom det skulle bli nødvendig, og at alternativet er å ende opp som Hellas.

Ifølge italienske medier kritiserer han myndighetene i Italia som bestemte seg for å gå inn i eurosamarbeidet, og at dette har halvert kjøpekraften til det som en gang var en av de aller største økonomiene i Europa.

Koalisjonspartnerne på sin side sier at Savona ikke burde dømmes etter meningene sine, men etter hva han har utført. Savona har jobbet høyt oppe i den italienske sentralbanken, og som industriminister på 90-tallet. (Vilkår)

– Kvikk og særdeles komfortabel
Mercedes CLS skapte en hel bilklasse. Nå er tredje generasjon her.
01:34
Publisert: