Det skjer etter at 74-åringen mislyktes med å få den ønskede støtten til en ny samlingsregjering. Draghi har ledet en bred sekspartiregjering siden februar i fjor, men er selv partiløs.

Torsdag morgen holdt han en tale til den italienske nasjonalforsamlingen, der han varslet at han ville gå til Sergio Mattarella for å informere presidenten om beslutningen om å gå av. Like etter klokken 10.00 skrev Bloomberg at Draghi har levert avskjedssøknaden, og viste til en uttalelse fra presidentens kontor.

Det ligger nå an til nytt valg så tidlig som i oktober, ifølge nyhetsbyrået.

President Mattarella sier at han tar avskjedssøknaden til etterretning, og at han har bedt Draghis regjering bli sittende som et forretningsministerium inntil videre.

Onsdag åpnet Draghi for å bli sittende etter å ha fått svært mange støtteerklæringer landet rundt. Meningsmålinger viser også at de fleste italienere ønsket at Draghi skulle bli sittende frem til ordinært valg på ny nasjonalforsamling i mai neste år.

Men i en avstemning i senatet samme kveld unnlot tre av regjeringspartiene å stemme for å gi regjeringen hans ny tillit.

Italias statsminister Mario Draghi møter president Sergio Mattarella i presidentpalasset torsdag formiddag.
Italias statsminister Mario Draghi møter president Sergio Mattarella i presidentpalasset torsdag formiddag. (Foto: Paolo Giandotti//Reuters/NTB)

Ingen støtte fra høyrefløyen

De tre partiene var ytre høyrepartiet Lega, høyrepartiet Forza Italia, og den populistiske Femstjernersbevegelsen. Han fikk imidlertid støtte fra partier som regnes som sosialdemokratiske og mer sentrumsorienterte, men det var ikke nok til at han ville bli sittende.

Det er Mattarella som må godkjenne Draghis avskjedssøknad. Det er ventet at han vil oppløse nasjonalforsamlingen og be om nyvalg i september eller oktober, ifølge analytikere.

Meningsmålinger viser at de fleste italienere ønsket at 74-åringen skulle bli sittende frem til ordinært valg på ny nasjonalforsamling skulle holdes i mai neste år.

Ukraina-politikken splitter

Draghi har tidligere vært sjef for den europeiske sentralbanken. Han blir ansett som en viktig pådriver for europeisk støtte til Ukraina, og dette er en av sakene som har ført til internt splittelse i regjeringen.

I EU er det bekymring for at Draghis avgang vil skape mer ustabilitet i Europa i en svært turbulent tid.

Draghi har blant annet hatt et tett samarbeid med Frankrikes president Emmanuel Macron, og i juni besøkte de to Kyiv sammen med Tysklands statsminister Olaf Scholz.

– En pilar for Europa

Frankrikes europaminister, Laurence Boone, kaller Draghi for en eksepsjonell statsmann og en pilar for Europa.

– Italia kommer til å gå inn i en tid som kanskje blir mindre stabil enn før, sier hun til France Inter torsdag morgen.

Italias utenriksminister Luigi Di Maio, som nylig brøt ut av Femstjernersbevegelsen for å danne sitt eget parti, var onsdag dypt skuffet over avstemningen.

– Vi har gamblet med Italias fremtid. Resultatet av denne tragiske avstemningen vil gå inn i historien. Fra i morgen vil ingenting være som det var, sa han onsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.