Alibaba-gründer Jack Ma er antagelig den mest kjente kinesiske forretningsmannen i verden. Det siste året har han reist verden rundt for å snakke med statsledere. Mas budskap er at verden er i forandring og at man må skynde seg hvis man ikke skal bli akterutseilt.

I et fersk intervju med finanstv-kanalen CNBC snakket nettbutikkgründeren om alt fra kunstig intelligens og roboter, til hvilke forandringer arbeidstagere har opplevd og hvilke endringer vi står overfor.

– Jeg synes ikke vi skal lage maskiner som mennesker, sa Ma om forsøkene på å lage roboter som kan erstatte mennesker.

– Vi burde heller jobbe for å lage maskiner som kan gjøre ting mennesker ikke kan, la han til.

Ifølge forretningsmannen vil maskiner aldri få visdommen og erfaringen som kommer med det å være et menneske.

– Menneskene vil vinne, konkluderer han.

Fra 16-timers dager til 16-timers uker

Den kinesiske 52 åringen har sett enorme forandringer i Kina og verden for øvrig i løpet av sin levetid.

– Min bestefar jobbet 16-timers dager på jordene og opplevde at han var veldig opptatt. Vi jobber åtte timer fem dager i uken og synes vi er veldig busy, sa Ma, som tror kunstig intelligens kan føre til at vi i fremtiden kan frigjøre mye tid. 

– I løpet av de neste 30 årene vil folk bare jobbe fire timer om dagen og kanskje bare fire dager i uken, spekulerte han. 

Ifølge Ma vil også våre muligheter til å reise til nye steder også utvides kraftig i løpet av de neste tre tiårene. Om folk i dag får opplevd 30 steder, vil de om 30 år besøke 300 steder, spår han. (Vilkår)