I den direktesendte valgvinnertalen sin lovet den nyvalgte presidenten at han sammen med folket skal endre Brasils skjebne. Den tidligere militæroffiseren sendte et klart signal om hvilken retning han som president i Sør-Amerikas største land nå vil sende landets politikk.

Han lovet å styre landet etter bibel og grunnlov og understreket at Brasil ikke lenger kan «fortsette å flørte med sosialisme, kommunisme, populisme og venstresidens ekstremisme». Han avfeide motstandernes advarsler om at han kommer til å føre autoritær politikk, og lovet å forsvare grunnloven, demokratiet og frihet i Brasil.

– Dette er ikke et partiløfte eller en manns ord. Det er en ed foran Gud, sa Bolsonaro.

Venstreorienterte Haddad, tidligere borgermester i São Paulo og tidligere utdanningsminister, holdt også tale etter at resultatet ble kjent. Han lovet å fortsette å forsvare rettighetene og friheten til opposisjonen i landet under Bolsonaros styre.

Beundrer Trump

Høyreorienterte Bolsonaro var raskt ute med å fortelle verden at Trump hadde slått på tråden for å ønske ham lykke til, i en samtale Bolsonaro omtaler som «helt klart en svært vennlig kontakt». Noen timer senere ble samtalen bekreftet i en uttalelse fra Sarah Sanders, talsperson for Det hvite hus.

– President Trump ringte nyvalgte Bolsonaro fra Brasil i kveld for å gratulere ham og det brasilianske folk med dagens valg, heter det i meldingen.

Ifølge Sanders skal de to ha vist engasjement for å jobbe side om side for å forbedre livene til folk i USA og Brasil og felles interesser som ledere på det amerikanske kontinent.

Brasils øverste valgdomstol erklærte søndag at høyreorienterte Bolsonaro er valgvinner og landets neste president. Da 97 prosent av stemmene var talt opp, hadde Bolsonaro ifølge valgdomstolen fått 55,4 prosent av stemmene mens motstanderen, Fernando Haddad, hadde 44,4 prosent.

Bolsonaro sammenlignes stadig vekk med USAs president Donald Trump på grunn av lignende politiske standpunkt og retorikk og har ikke lagt skjul på at han beundrer Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

#10tiltak: Derfor bør disse klimaforslagene inn i statsbudsjettet for neste år
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN forklarer.
01:54
Publisert: