Fredag bekreftet Saudi-Arabia at journalisten Jamal Khashoggi, som ikke er blitt sett etter et besøk på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober, ble drept inne på konsulatet under en krangel.

Uttalelsene fra kongedømmet kommer etter at Saudi-Arabia nektet i 18 dager for å ha noe med Khashoggis forsvinning å gjøre. USAs president Donald Trump har festet lit til Saudi-Arabias nyeste forklaring, og sier journalistens død er «uakseptabel».

Forventer troverdig gjennomgang

Lørdag har også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) uttalt seg om saken.

– Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis død er dypt tragisk og beklagelig, sier utenriksministeren til DN.

– Det som har skjedd er uakseptabelt. Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen, fortsetter statsråden.

Raja krever samlet europeisk respons

Abid Raja (V), visepresident på Stortinget og Venstres representant i utenriks- og forsvarskomiteen, fester ikke lit til Saudi-Arabias forklaring om at Khassogi døde under en slåsskamp.

–Jeg mener det bør komme et samlet europeisk svar. Når Trump vakler, må Europa og Norge sammen gi et tydelig og meget sterkt uttrykk for at dette ikke er akseptabel oppførsel av et medlem av det internasjonale samfunnet, sier Raja til NTB

Han mener Saudi-Arabia blant annet må redegjøre for journalistens levninger.

– De påstår at han døde under et slagsmål? Kom igjen, den må du lenger ut på landet med. Verden fortjener å vite hvor levningene til Khashoggi er, sier Raja.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Truer med å stenge grensen til Mexico
Trump: —Et stormangrep av migranter
00:57
Publisert: