Mistankene om at journalisten Jamal Khashoggi ble drept etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober, ble nylig bekreftet via en statlig TV-kanal i Saudi-Arabia, 18 dager etter forsvinningen.

Tirsdag holdt Tyrkias president Recep Erdogan en tale for landets nasjonalforsamling. I talen sa Erdogan at drapet var nøye planlagt, at tre forskjellige grupperinger på totalt 15 personer deltok underveis, og at harddisken i konsulatets overvåkningssystem ble fjernet i forkant. Han kalte drapet for en «barbarisk handling».

Spekulerer i oppdragsgiver

Khashoggis død har åpnet for en rekke spørsmål, blant annet hvor liket av journalisten er fraktet, og hvorvidt Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman selv var involvert i saken. Det første spørsmålet plukket Erdogan opp. Det siste overlot ham mer til fantasien.

Erdogan kalte saken et «politisk drap», uten å peke på bin Salman. Derimot uttalte han at han ikke betviler kong Salmans «redelighet» i saken.

De antatte involverte drapspersonene skal ha forlatt Tyrkia samme kveld som drapet fant sted, ifølge Erdogan. Deretter rettet han en beskjed direkte til Saudi-Arabia.

– Vi anbefaler at de involverte personene blir stilt for retten i Istanbul, der hendelsen fant sted, sier sa presidenten.

Det spekuleres i om liket av journalisten kan ha blitt fraktet til Beograd-skogen utenfor Istanbul. Sky News meldte tirsdag ettermiddag at noen av journalistens levninger er funnet.

«Sannhetens mann»

Einar Wigen, Tyrkia-kjenner og professor ved Universitetet i Oslo, sier saken har vært en maktpolitisk gavepakke til Erdogan, selv om en vanligvis skal være varsom med å tro på alt presidenten sier.

– Saken er blitt en måte for Erdogan å posisjonere seg som maktfaktor i Midtøsten. Han kan for en gangs skyld både opptre som en sannhetens mann ved å avkle en rivaliserende leder og stille ham i et særdeles dårlig lys, sier Wigen.

Han mener det er svært usannsynlig at Saudi-Arabia vil utlevere de 15 personene Erdogan har bedt om, men at presidenten har fått oppmerksomheten han var ute etter.

– Ved å si at kong Salman ikke har gjort det, men samtidig spørre hvor ordren kom fra, klarer Erdogan å implisitt beskylde kronprins bin Salman uten å nevne ham direkte. Dermed legger han både press på kronprinsen og gir kongen en vei ut av uføret, sier professoren.

– Tyrkia har selv et dårlig rykte når det gjelder frihet for journalister. Hvordan er det for dem å være i denne situasjonen?

– Det skjer mye galt i Tyrkia og pressen har langt fra frie kår, men å drepe og partere journalister er langt bortenfor det tyrkisk offentlighet er vant med. Mens tyrkiske myndigheter vet at en slik sak ville skadet deres omdømme kraftig, ser ikke Saudi-Arabia ut til å ha forstått det samme, svarer Wigen.

– Fryktelig feiltagelse

Tirsdag ettermiddag hadde ikke saudiarabiske myndigheter svart på Erdogans versjon av hendelsene. Hittil har forklaringen vært at Khashoggi ble drept under et håndgemeng på konsulatet. Samme dag som Erdogans tale, siterte Reuters etterretningskilder på at en av kronprins Mohammed bin Salmans nærmeste støttespillere styrte drapet på Khashoggi gjennom Skype.

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir kalte drapet «en fryktelig feiltagelse» i et intervju med Fox News søndag, men avviste at bin Salman selv var involvert.

– Det er beklagelig, det som skjedde. Og det var en feiltagelse å forsøke å dekke over det, sa Jubeir, ifølge NTB.

Tirsdag begynte også en investeringskonferanse i Riyadh, der flere næringslivstopper og statsråder har trukket sin deltagelse. Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih sa under åpningen at landet går igjennom en «krise».

Norges ambassade i Riyadh henviser til Utenriksdepartementet i saken. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at hun forventer at saudiarabiske myndigheter bidrar til å oppklare saken.

– Eventuelle videre konsekvenser er det for tidlig å si noe om. Vi har i den forbindelse tett kontakt med EU og andre nærstående, skriver statsråden i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den største lottogevinsten i USAs historie deles ut i dag
—Det skaper en følelse av samhold og vennskap.
01:03
Publisert: