Nyhetsbildet i en rekke land er de siste ukene blitt preget av forsvinningen til den kjente saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi under et besøk på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.
Fredag bekreftet Saudi-Arabia at han ble drept inne på konsulatet og hevdet at dette skjedde under en krangel. Landet har tidligere hevdet at journalisten gikk fra konsulatet av egen vilje.
USAs president Donald Trump sier at beskjeden om at journalisten Jamal Khashoggi er død var en «fryktelig nyhet» som ikke vil kunne passere «ubemerket». Han sier videre at han tror på Saudi-Arabias forklaring på hvorfor den regimekritiske journalisten er død, skriver Reuters.
Neste skritt i saken fra USAs side er å snakke med kronprins Mohammed bin Salman, uttalte Trump da han var på valgkamparrangement i Arizona fredag kveld lokal tid.
Presidenten sier at de skal jobbe videre med USAs eventuelle respons på saken, men sier at han foretrekker å ikke skade amerikanske selskaper og arbeidsplasser ved å stoppe å selge våpen til Saudi-Arabia.
Enkelte av hans republikanske kolleger, som Lindsey Graham, mener våpensalget burde ha blitt stoppet så lenge Mohammed bin Salman sitter ved makten.
Graham er også blant dem som ikke kjøper Saudi-Arabias versjon av historien.
Ber om granskning
Amnesty International fester ikke lit til Saudi-Arabias versjon og fastholder at det må uavhengig etterforskning til.
– FN må gjennomføre en upartisk og uavhengig etterforskning for å finne ut hva som skjedde og for å sikre rettferdighet for Khashoggi, sier Rawya Rageh i Amnesty.
Human Rights Watch (HRW) og presseorganisasjonene Reporters without Borders og Committee to Protect Journalists (CPJ) krever det samme, men ifølge FN kan dette bli vanskelig.
FN kan ikke innlede slik etterforskning uten at både Tyrkia og Saudi-Arabia ber om det, eller at Sikkerhetsrådet eller FNs menneskerettsråd gir mandat til det, sa en talsperson for FNs generalsekretær António Guterres tidligere i uka.
BBC: Flere har forsvunnet
Khashoggi er ikke den eneste saudiaraberen bosatt i utlandet som har forsvunnet på mystisk vis. Tre regimekritiske prinser bosatt i Europa ble borte i 2015 og 2016, ifølge den britiske kringkasteren BBC.
Det skal ikke ha vært mulig å finne sikre opplysninger om hva som har skjedd med dem siden da.
Omtrent all politisk makt i Saudi-Arabia ligger hos mannlige etterkommere etter landets grunnlegger og første konge, Abdulaziz Ibn Saud.
Men blant landets mange prinser er det noen som kommer på kant med resten av familien. De lever en svært utsatt tilværelse – i likhet med andre saudiarabere som er kritiske til landets ledere.
Å flykte til utlandet er ingen garanti mot forfølgelse, ifølge opplysninger som BBC først presenterte i en dokumentarfilm tidligere i år. Prinsene Sultan bin Turki bin Abdulaziz, Turki bin Bandar og Saud bin Saif al-Nasr var alle bosatt i Europa da de forsvant.
En fjerde prins bosatt i Düsseldorf i Tyskland, Khaled bin Farhan, er overbevist om at saudiarabiske myndigheter også er ute etter ham.
– Vi er selvsagt alle redde. Regjeringen i Riyadh viker ikke tilbake for noe, sier prins Khaled til det tyske nyhetsbyrået DPA.
– Pågrepet i Marokko
Turki bin Bandar begynte å publisere regimekritiske videoer på Youtube mens han var bosatt i Paris i 2012. Tidligere skal han i en periode ha sittet i fengsel i hjemlandet.
En gang i 2015 ble han borte, ifølge BBC. En marokkansk avis skrev at han var blitt pågrepet under et besøk i Marokko og utlevert til Saudi-Arabia.
Samme år forsvant Saud bin Saif al-Nasr. Han startet å kritisere saudiarabiske myndigheter på Twitter i 2014. Etter hvert gikk han lenger og støttet oppfordringer til statskupp i Saudi-Arabia.
Khaled bin Farhan hevder Saud bin Saif al-Nasr ble lurt om bord på et fly i Milano som brakte ham tilbake til hjemlandet.
– Tilbudt penger
Også Sultan bin Turki bin Abdulaziz ble angivelig lurt til å gå om bord i et fly som brakte ham til Saudi-Arabia.
Dette skal ha skjedd i Paris i 2016. Prinsen trodde han skulle fly til Kairo, hvor han planla å besøke sin far. To personer i prinsens følge, som ikke ønsker å bli navngitt, har bekreftet at flyet endte opp i Riyadh, hvor Sultan bin Turki bin Abdulaziz ble pågrepet.
I Düsseldorf hevder Khaled bin Farhan at saudiarabiske myndigheter har forsøkt å bortføre ham og. Dette skjedde angivelig bare et par uker før Jamal Khashoggi ble meldt savnet i Istanbul.
Ansatte ved Saudi-Arabias ambassade i Kairo fortalte slektninger av prinsen at han kunne få en stor sum penger hvis han reiste til Egypt og kom til ambassaden.
– Jeg visste det var en felle, sier Khaled bin Farhan til DPA. Han er overbevist om at han ville lidd samme skjebne som Jamal Khashoggi hvis han hadde godtatt tilbudet.
Det har ikke lyktes NTB å få kommentar fra den saudiarabiske ambassaden i Oslo til denne saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.