–Hva som skjer videre, både politisk og økonomisk, er helt avhengig av hvordan USA og president Donald Trump reagerer, eventuelt ikke reagerer, sier Henrik Thune, Midtøsten-ekspert og direktør ved Noref Senter for internasjonal konfliktløsning.

Forholdet mellom Tyrkia og Saudi-Arabia forverres stadig, etter at den regimekritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi forsvant etter et besøk i det saudiske konsulatet i Istanbul den 2. oktober.

Tyrkerne beskylder saudierne for skittent spill, og mer enn antyder at Khashoggi ble tatt livet av i konsulatet. Strategisk lekket informasjon, som bilder og video, underbygger påstandene om drap.

Saudi-Arabia på sin side nekter blankt, men har til gode å fremskaffe dokumentasjon på at Khashoggi forlot konsulatet på egne ben, eller at han er i live.

Saudisk tap av tillit

Foreløpig har ikke krisen gitt seg utslag i oljeprisen, men råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB sier markedsreaksjonen kan komme raskt hvis det blir politisk uro, spesielt innad i Saudi-Arabia.

– Saudi-Arabia er et absolutt kongedømme der man kutter hodene av folk. Så man bør jo ikke bli overrasket over at de ikke oppfører seg som et demokrati, sier Schieldrop.

Han har ikke noen tro på massive eksportsanksjoner som sender oljeprisen opp, men at man kan se for seg begrensede sanksjoner som begrenser oljeproduksjonen.

Krisen kan også stikke kjepper i hjulene for den planlagte børsnoteringen av statsoljeselskapet Saudi Aramco, og saudiernes planer om å bruke deler av oljeformuen til enorme investeringer i internasjonale teknologiselskaper gjennom et nyetablert statlig investeringsfond. Rett og slett fordi ingen vil assosieres med det saudiske regimet.

– Det kan bli problematisk for saudierne hvis de nå mister tillit i den internasjonale finansverdenen på grunn av denne saken, sier Schieldrop.

En bil med diplomatskilter kjører ut fra det strengt bevoktede saudiske konsulatet i Istanbul. Det er her Tyrkia hevder journalisten Jamal Khashoggi ble drept.
En bil med diplomatskilter kjører ut fra det strengt bevoktede saudiske konsulatet i Istanbul. Det er her Tyrkia hevder journalisten Jamal Khashoggi ble drept. (Foto: Ozan Kose/AFP/NTB Scanpix)

Tillitstapet viser seg allerede i det internasjonale næringslivet, der det er til dels sterke reaksjoner. Kanselleringene kommer nå som perler på en snor fra store multinasjonale selskaper som Uber, CNN, AT&T og New York Times til prestisjekonferansen Future Investment Initative i Riyadh om et par uker.

Virgin-sjef Richard Branson har lagt forhandlinger med Saudi-Arabia på is.
Virgin-sjef Richard Branson har lagt forhandlinger med Saudi-Arabia på is. (Foto: Abraham Caro Marin/AP/NTB Scanpix)

Virgin-sjef Richard Branson mener dette kan markere vendepunktet for selskaper som driver business med Saudi-Arabia, og til Financial Times opplyser han at forhandlingene om saudiske investeringer på én milliard dollar i Virgins romfartsvirksomhet nå er lagt på is på grunn av krisen.

USAs dilemma

Saudi-Arabia er USAs nærmeste allierte i Midtøsten, samtidig som Tyrkia er USAs allierte i Nato.

Saudi-Arabia var det første landet Donald Trump besøkte som president, og han har virkelig funnet tonen med saudiernes nye leder kronprins Mohammed bin Salman i den tilspissede konflikten med Iran.

Trump var storfornøyd med fjorårets besøk i Saudi-Arabia, og han trekker stadig frem forsvarskontraktene med USA på hundre milliarder dollar som ble underskrevet under visitten.

Men Trump har også stadig luftet sin irritasjon over Opec – der Saudi-Arabia er det ledende medlemmet – og de høye oljeprisene. Opec har også inngått et strategisk samarbeid med Russland, som står utenfor Opec, om produksjonsvolum. Dette skal ha irritert Trump.

Forholdet mellom Tyrkia og USA er også meget anspent. Tyrkerne mener blant annet at USA beskytter terrorister, som Fethullah Gülen som bor i eksil i USA. Tyrkia mener han ledet kuppforsøket i 2016, og president Recep Erdogan krever ham utlevert fra USA.

USA på sin side er irritert over at Tyrkia og Russland samarbeider militært i Syria, og over tyrkiske kjøp av russisk militærutstyr. Arrestasjonen av den amerikansk pastoren Andrew Brunson er en annen kilde til konflikt. Fredag ble det imidlertid klart at Tyrkia har opphevet husarresten for Brunson.

Det blir stadig vanskeligere for Donald Trump å ikke reagere politisk på Khashoggi-saken.
Det blir stadig vanskeligere for Donald Trump å ikke reagere politisk på Khashoggi-saken. (Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix)

Thune mener USA står midt i en delikat strid der man risikerer å støte fra seg minst én av to regionale stormakter i Midtøsten.

Reagerer og boikotter

Men det blir stadig vanskeligere politisk å ikke reagere for Trump, selv om han i prinsippet ikke bryr seg så mye om hva som skjer utenfor USA. Khashoggi bodde i USA, der han har lovlig opphold, og han skriver jevnlig for avisen The Washington Post.

Det er heller ikke bare demokratene som etterlyser reaksjoner fra Det hvite hus. Ledende republikanske politikere i Kongressen er i harnisk, og tar nå i bruk fordømmende ord man sjelden hører fra den kanten.

– Jeg har aldri vært så opprørt som nå. Hvis en mann ble drept i det saudiske konsulatet i Istanbul, krysser det grensen for enhver normalitet i det internasjonale samfunnet, sa det republikanske senatoren Lindsay Graham denne uken.

– There will be hell to pay, forsikrer han, hvis dette bevises.

Trump har foreløpig nøyd seg med å si at han tar denne saken meget alvorlig.

Norge holder en lav profil

Vel vitende om at politikk er et følsomt tema i Saudi-Arabia, holder norske aktører en meget lav profil.

– Det er viktig at saudiske myndigheter samarbeider med tyrkiske myndigheter for å skape klarhet i hva som har skjedd med Jamal Khashoggi. På nåværende tidspunkt har vi ikke noe grunnlag for å kommentere saken nærmere. Vi vil imidlertid fortsette å følge utviklingen i saken nøye, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Malingsprodusenten Jotun har drevet business i Saudi-Arabia i en årrekke, og selskapet har tre fabrikker i landet. Jotun har også en fabrikk i Tyrkia. Styreformann Odd Gleditsch d.y. i Jotun er også påholden med kommentarer om den politiske krisen mellom Saudi-Arabia og Tyrkia.

– Jotun eller jeg har ingen kommentarer til dine spørsmål eller situasjonen rundt Khashoggi, sier Gleditsch.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tviler på at menn blir spurt om når de bestemte seg for å bli «karrieremenn»
Torsdag ble det arrangert konferanse om kvinner i mediene. Vi spurte deltakerne om deres beste tips til hvordan du skal håndtere mediene.
01:34
Publisert: