Nunes, som var sentral da FBI-sjef James Comey og NSA-sjef Michael Rogers ble hørt i kongressen tidligere denne uken, sier at han har fått opplysningene fra kilder som mente det var viktig informasjon å få frem, skriver Politico.

Overvåkningen skal ikke ha skjedd i forbindelse med FBIs etterforskning om russisk innblanding i det amerikanske valget. Ifølge Nunes skal overvåkningen ha skjedd ved en tilfeldighet.

Ser ut som lovlig

Amerikanske etterretningsorganer har ikke lov til å spionere på amerikanske borgere, men kan i enkelte tilfeller plukke opp kommunikasjon som involverer amerikanske borgere, for eksempel når kommunikasjonen er med utenlandske agenter, skriver Politico.

Når dette i ettertid skal skrives om til rapporter, skal navnet til amerikanerne som ble overvåket anonymiseres, men kan ifølge New York Times av-anonymiseres av etterretnings- eller terroretterforskningshensyn.

– Det ser for meg ut som alt skjedde lovlig, men det var altså mye informasjon om den påtroppende presidenten, hans overgangsteam, og hva de gjorde, sa Nunes ifølge Politico.

Trump informert

New York Times påpeker at dersom Nunes har rett, vil overvåkningen være den samme som andre amerikanere, for eksempel journalister eller politikere, ville blitt utsatt for om de var i kontakt med de samme kildene.

I kveld norsk tid har Nunes vært i Det hvite hus og briefet president Donald Trump om funnene, og Trump har selv sagt at han satte pris på at Nunes delte informasjonen med ham, ifølge NBC News.

Da Nunes ble spurt på en pressekonferanse etter møtet om dokumentasjonen han hadde sett indikerte at amerikanske etterretning hadde spionert på Trump, svarte han følgende:

– Det kommer an på hvordan man definerer spionering, ifølge journalister til stede. 

President Donald Trump har tidligere tweetet at han ble overvåket av sin forgjenger, Barack Obama, men har ikke kommet med noe som helst informasjon som tilsier at påstanden i det hele tatt stemmer.

Under høringen mandag understreket FBI-sjef James Comey at det ikke finnes noe som tilsier at påstanden er sann. 

Får stryk fra komitékollega

Nunes' kollega i etteretningskomiteen, Demokratenes Adam Schiff, går hardt ut mot Nunes.

- Hvis dette stemmer, burde informasjonen blitt delt med medlemmer i komiteen, men det har den ikke. Det ser ut som at komitemedlemmer kun har fått høre dette da komitélederen snakket med pressen. Komitélederen delte denne informasjonen med Det hvite hus før komiteen, en annen stor irregularitet, gitt at dette er under etterforskning, skriver han i en melding gjengitt på Twitter.

Schiff sier videre at det etter opplysningene Nunes har gitt, ikke virker som om noen amerikanske borgere har blitt utsatt for ulovlig overvåkning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.