I fjor varslet den britiske mangemilliardæren og oppfinneren James Dyson (72) at han flytter hovedkvarteret til teknologi- og husholdningsapparatprodusenten Dyson til Singapore, der han også planlegger å starte elbilproduksjon.

Nå har Dyson kjøpt det som er tidenes dyreste leilighet i den asiatiske øystaten, melder Reuters.

Halv milliard

Luksuskomplekset Wallich Residence, del av hotell-og kontorsenteret Tanjon Pagar Centre som fortsatt er under bygging, vil være den høyeste bygningen i Singapore når det står ferdig.

Leiligheten som Dyson skal ha kjøpt strekker seg over de tre øverste nivåene, fra 62.–64. etasje, og har eget svømmebasseng.

Opprinnelig ble enheten lagt ut i markedet for 100 millioner Singapore-dollar, rundt 690 millioner kroner, den høyeste prisen forlangt for en bolig i Singapore noensinne.

Byggingen av Wallich Residence og Tanjon Pagar Centre (til høyre) strekker seg mot himmelen i Singapores forretningsdistrikt.
Byggingen av Wallich Residence og Tanjon Pagar Centre (til høyre) strekker seg mot himmelen i Singapores forretningsdistrikt. (Foto: Edgar Su/Reuters/Scanpix)

Dyson skal imidlertid ha snappet den opp for rundt 74 millioner Singapore-dollar, i overkant av en halv milliard norske kroner, ifølge Reuters, som viser til Business Times.

Elbil-fabrikk

Den britiske gründeren står bak selskapet og husholdningsproduktene som bærer hans navn. Størst av disse er den poseløse støvsugeren, som med sitt moderne design og skarpe farger, har skapt et eget marked i markedet for husholdningsmaskiner.

I 2017 varslet gründeren å ville ta steget inn i produksjon av elektriske biler. I fjor ble det klart at Singapore ble foretrukket.

Detalj fra Wallich Residence, som vil befinne seg vegg i vegg med et 5-stjerners hotell drevet av Sofitel.
Detalj fra Wallich Residence, som vil befinne seg vegg i vegg med et 5-stjerners hotell drevet av Sofitel. (Foto: Illustrasjon: Wallich Residence/Guocoland)

– Vår eksisterende tilstedeværelse i Singapore, kombinert med landets betydelige ekspertise når det gjelder avansert produksjon, gjorde Singapore til en ledende kandidat. De kan også tilby tilgang til markeder med høy vekst, en omfattende verdikjede og en dyktig arbeidsstyrke, sa Dyson-sjef Jim Rowan da planene ble gjort kjent.

Boligene, kontorene og hotellet i Tanjon Pagar Centre får direkte adgang til Singapores undergrunnsbane (MRT).
Boligene, kontorene og hotellet i Tanjon Pagar Centre får direkte adgang til Singapores undergrunnsbane (MRT). (Foto: Illustrasjon: Wallich Residence/Guocoland)

I alt vil det kreve investeringer på 2,5 milliarder pund, rundt 27 milliarder kroner, for å få Singapore-fabrikken opp og stå i 2020.

James Dyson poserer med enkelte av sine elektriske produkter (2018).
James Dyson poserer med enkelte av sine elektriske produkter (2018). (Foto: Christophe Archambault / AFP/ Scanpix)

«Vi har forsket på motorer, batterier, aerodynamikk, sensorsystemer og robotteknikk i 22 år. Nå er tiden inne for å samle all vår kompetanse og erfaring sammen i ett stort prosjekt- en elektrisk bil», skriver oppfinneren på Dysons nettsider.

Dyson-konsernet bekrefter at briten har kjøpt seg bolig i Singapore, men gir ingen detaljer utover det.

«Gitt beslutningen om å flytte hovedkontoret til Singapore og den voksende oppmerksomheten rundt selskapets forretninger i regionen, så har selvsagt James Dyson kjøpt en eiendom der», sier en talsperson til Reuters.

Ifølge Bloomberg har angivelig James Dyson og hans kone fått permanent oppholdstillatelse i Singapore. Dermed unngår paret også de ekstremt høye eiendomsavgiftene, over 20 prosent av kjøpesummen, som ilegges utenlandske boligkjøpere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.