Den amerikanske sentralbanken har enstemmig gått inn for å holde renten uendret denne måneden, men skriver i en uttalelse at de forventer å begynne reverseringen av tidligere stimuleringstiltak «relativt snart». Språket i meldingen tyder på at dette vil begynne i september, skriver CNBC.com.

Komiteen skriver at prosessen kan starte snart, men under forutsetning av at økonomien utvikler seg omtrent som forventet. 

– Risikoen for økonomien i det korte bildet ser ut til å være ganske balansert. Husholdningens forbruk og bedriftenes investeringer har fortsatt å ekspandere, skriver komiteen. 

Aksjemarkedet opprettholdt oppgangen som startet tidligere på dagen etter uttalelsen, mens dollaren faller. 

Dollaren faller.
Dollaren faller. (Foto: Dn Investor)

Vil selge gjeld

Sentralbanken kjøpte gjeld og andre verdipapirer for å støtte økonomien i tre runder, den siste i 2014, og vil nå redusere denne porteføljen ved å selge deler av disse verdipapirene. Dette skal etter planen skje gradvis for å forsøke å unngå å drive opp rentene i markedet.  Totalt er det snakk om verdier for 4500 milliarder dollar, og prosessen kan ta mange år. Før krisen satt sentralbanken på slike verdier for 800 milliader dollar.  

Ventet ikke rentehopp

Da Federal Reserve-sjef Janet Yellen satte opp styringsrenten i juni, varslet hun ytterligere én renteheving i år. Fed har tidligere sagt at tempoet på rentehevingene skulle være i juni, en senere på året og tre renteøkninger til i 2018, etter økning både i desember 2016 og i mars.

Markedet forventet ikke noe rentehopp ved dette møtet, og veddemål i markedet priser sjansen for et rentehopp i løpet av året til 50 prosent, skriver CNBC.com.

Komiteen påpeker i sin uttalelse at inflasjonen har holdt seg under målet på to prosent. Den landet på 1,4 prosent det siste året. De understreker at de vil følge denne utviklingen tett. (Vilkår)