Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med 1,5 prosent da handelen startet fredag morgen. Investorer er nervøse, til tross for at industriselskapene produserer hva de makter og at den globale forsyningskrisen ventes å fortsette gjennom de neste kvartalene.

Tar pulsen på økonomien

Fire ganger i året tar den japanske sentralbanken pulsen på næringslivet med Tankan-rapporten. Nesten 10.000 næringslivstopper fyller ut detaljerte spørreskjemaer mot slutten av kvartalet. Fredag morgen ble rapporten finlest av beslutningstagere og investorer.

Stemningsrapporten er en av de tidligste viktigste indikatorene på hva som kan ventes de neste månedene i verdens tredje største økonomi, men også etterspørselen fra andre land som utgjør verdensøkonomien.

For første gang på syv kvartaler falt sentimentet hos deltagerne, som representer et bredt lag av japansk næringsliv fra både industri og tjenesteytende sektor. Hovedårsakene er oppgitt å være Ukraina-krigen, pandemien og høye råvarepriser.

– Tankan-målingen for første kvartal tyder på at verdiskapingen nesten helt sikkert falt i siste kvartal, sier makroøkonom med ansvar for Japan hos Capital Economics, Tom Learmouth, i et notat.

Tankan-rapporten viser at storselskapene sliter med fortsatt problemer i forsyningskjedene. Lagerbeholdningene til de største selskapene som inngår er den laveste som er registrert noensinne.

Samtidig er det optimisme å spore i tjenesteytende sektor. Årsaken er at Japan har fått kontroll med koronapandemien og er i gang med gjenåpning av grensene. Dette gjør at Japan sannsynligvis unngår å havne i en teknisk resesjon med to kvartaler med en økonomisk nedgang.

– 41 prosent av befolkningen har fått tre vaksinedoser. Vi forventer at tjenesteytende sektor vil komme kraftig tilbake i inneværende kvartal, selv om økning av nye tilfeller de siste dagene fortsetter, skriver Learmouth i notatet fredag morgen.

Annerledeslandet

Internasjonale investorer rømte fra Tokyo-børsen fra nyttår. I løpet av to måneder falt Nikkei-indeksen med over 15 prosent. De siste ukene har en viss edruelighet satt inn og investorer er blitt minnet på om at japanske storselskaper leverer svært solide resultater og vekst.

Blackrock, som er verdens største fondsforvaltningsgruppe med over 10.000 milliarder dollar til forvaltning, oppgraderte denne uken utsiktene for japanske aksjer. Årsaken er at japanske selskaper er mer skjermet enn europeiske konkurrenter fra Ukraina-krigen.

Den japanske økonomien er i en særstilling sammenlignet med andre industriland i Europa og Nord-Amerika. Det er ingen signaler fra sentralbanken om å sette opp renten med det første. Det har vært et mål i over 15 år å få en prisvekst på to prosent. Dette kan skje i april.

– I de fleste industriland er pengepolitikken i ferd med å normaliseres og det er ikke lenger en ekspansiv finanspolitikk. I Japan kan det komme en tiltakspakke verdt 5000 milliarder yen nå som økonomien er i ferd med å gjenåpnes. Pengepolitikken forblir imøtekommende, sier investeringsdirektør Tad Fukushima til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.