Det har vært et dramatisk døgn på det japanske finansmarkedet. Markedsobservatører venter spent på fortsettelsen. Hva som skulle være et ordinært sommermøte i sentralbanken utløste spekulasjoner om at det ville komme endringer i rentepolitikken allerede på fredag.
– Dette kommer til å bli en lang dag, skrev markedsredaktør David Ingles hos nyhetstjenesten Bloomberg idet det japanske markedet åpnet fredag morgen på det sosiale nettverksstedet X.com (tidligere Twitter).
Frykt for spekulanter
Bank of Japan (BOJ) har siden september 2016 kontrollert rentekurven (YCC). Hovedmålet har vært å holde avkastningen på 10-årige statsobligasjoner innenfor et definert nivå. Dette har skjedd ved å kjøpe statspapirer. Nivået ble endret fra 0,25 prosent til 0,5 prosent like før nyttår.
Natt til fredag skjøt obligasjonsrenten på 10-årige statsobligasjoner til over 0,5 prosent – høyere enn grensen som sentralbanken har satt. Den japanske valutaen har styrket seg mot amerikanske dollar.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 2,5 prosent i løpet av formiddagen, men avsluttet med en nedgang på 0,4 prosent.
Årsaken til de store bevegelsene var en artikkel i Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) om at Bank of Japan ville diskutere en endring i denne politikken og tillate «en mer fleksibel tilnærming».
«Under den mer fleksible politikken som vurderes, vil BOJ tillate gradvise økninger over 0,5 prosent-terskelen, men vil fremdeles slå ned på plutselige endringer. Dette vil tillate dem å kontrollere svingninger som skyldes spekulanter», skriver næringslivsavisen.
Næringslivsavisen fikk rett. Sentralbanken bekreftet den vil tillate «økt fleksibilitet» innenfor det nedre og øvre nivået, ifølge uttalelsen.
– Vi tror en fortsatt nedgang i inflasjonen vil overbevise sentralbanken om å holde styringsrenten uendret de neste månedene. Men, i et møte med inflasjon og høyere lønninger, øker risikoen for at en forsiktig innstramning er i vente, sier Marcel Thieliant, som leder Asia-avdelingen hos Capital Economics, i et notat.
Den japanske sentralbanken har kjøpt statspapirer for nesten 500.000 milliarder yen (36.500 milliarder kroner) siden de kvantitative lettelsene ble innført i 2013. Når den japanske sentralbanken foretar endringer, vil dette ha enorme konsekvenser for finansmarkedene over hele verden.
– Kan bli svært alvorlig
Japan fikk en ny sentralbanksjef i april og det har vært spekulasjoner om at Kazuo Ueda ville komme med endringer. Ueda kom med kommentarer under et internasjonalt møte i Portugal i juni om at endringer i rentekurven ikke ville skje under juli-møtet.
– Dette er en viktig hendelse, ikke bare for statspapirer, men også aksjer og renter. Det faktum at det er en nyhet i seg selv at denne politikken vil bli justert tyder på at toget er i ferd med å forlate stasjonen, sa sjeføkonom Torsten Slok hos Apollo Global Management til Bloomberg.
Han var nervøs idet det amerikanske markedet stengte torsdag.
– Alt avhenger hva som skjer i natt. Det kan bli svært alvorlig. De siste syv årene har ikke japanske renter beveget seg. Hvis de tillater at japanske obligasjonsrenter får bevege seg med markedet er det ingen som vet hvor mye avkastningen på japanske statsobligasjoner vil gå opp når vi våkner fredag morgen, sa Slok.
– En hodepine
Fredag morgen ble det lagt frem inflasjonstall for Tokyo for juni. Den overordnede prisveksten var stabil på 3,2 prosent, men kjerneinflasjonen økte fra 3,8 prosent i mai til fire prosent. Rundt en femtedel av den japanske verdiskapingen skjer i hovedstaden, ifølge offisielle tall.
– Økt kjerneinflasjon er en hodepine for Bank of Japan. Det øker presset på sentralbanken til å i det minste gi inntrykk av at de i alle fall jobber for å motvirke inflasjonspresset i verdens tredje største økonomi, skrev makroøkonom Darren Tay hos Capital Economics i en rapport.
Finansinstitusjoner ING er overrasket over at kjerneinflasjonen, hvor ferskmat og energi ikke inngår, er så høy.
– Dette viser at i motsetning til andre store økonomier har ikke Japans inflasjon nådd toppen, kommenterte seniorøkonom for Japan og Sør-Korea, Min Joo Kang, i en rapport.
Til tross for at inflasjonen er rundt dobbelt så høy som målet på to prosent har Bank of Japan tviholdt på en rente på minus 0,1 prosent siden januar 2016. Før det lå den på 0,1 prosent fra 2008. Den japanske renten har vært på under én prosent siden midten av 1990-tallet.
– Utfordrende og rotete
Japanske investorer er de største eierne av amerikanske statspapirer og eier også europeiske og australske statspapirer, som har gitt høyere avkastning enn i Japan. Aktører i de globale finansmarkedene følger tett med på hva som skjer i Japan akkurat nå.
– Dette vil bli en ekstra kraft som ikke vil bli satt pris på. Alle G3-økonomiene (USA, eurosonen og Japan, red anm.) vil på en eller annen måte redusere balansene sine og måtte stramme inn. Når du kontrollerer en pris og løsner grepet kan det bli utfordrende og rotete. Vi tror dette er en big deal på hva som skjer videre, sa Jean Boivin, som er leder for BlackRock Investment Institute, til Bloomberg tidligere i år.
Da sentralbanken foretok endringer i rentekurven i desember styrket den japanske valutaen seg kraftig mot handelspartnerne.
– Økte renter kan påvirke negativt den globale veksten og den amerikanske. Husk at det er et globalt obligasjonsmarked. Høyere avkastning fra obligasjoner kan gjøre dette til et mer attraktivt alternativ for investorer og trekke kapital vekk fra aksjer, sa investeringsdirektør Brent Schutte hos Northwestern Mutual Wealth Management til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.