Børsrallyet ved Wall Street på onsdag, kombinert med foreløpige julehandelsstatistikker fra USA, ligger bak børsoppgangen i deler av Asia på torsdag.

De amerikanske kjøpesenterkjedene Macy’s og Kohl’s har hatt en svært bra julehandel. Nettbutikken Amazon.com sa på onsdag at «alle rekorder er slått og flere produkter er bestilt over hele verden enn noen gang tidligere».

«Slått alle rekorder»

Ifølge Mastercards SpendingPulse økte detaljhandelen i USA med 5,1 prosent til over 850 milliarder dollar fra 1. november til 24. desember. Salg av klær og tekstiler økte med 7,9 prosent.

– Det vil være en ganske kraftig oppgang torsdag. Det vil bli opp- og nedturer fremover, men jeg tror aksjekjøp vil fortsette de neste to-tre ukene, sier sjefstrateg Kiyoshi Ishigane hos Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management til Bloomberg.

Apple skal ha lagt bak seg en bra førjulshandel og det lover godt for de asiatiske komponentleverandørene. Japan Display leverer skjermer til Apples Iphone XR-modeller. Aksjekursen har steget med 5,9 prosent ved Tokyo-børsen.

Ifølge en rapport fra Consumer Intelligence Research Partners skal 16 prosent av Iphone XR-salget ha kommet fra Android-brukere de første 30 dagene etter telefonen ble lansert.

Frykter handelskrig

Ved børsene Hongkong og Kina er det langt svakere utvikling. Det er frykten for en langvarig handelskrig mellom USA og Kina som ligger bak.

– Jeg tror markedet i Hongkong forsøker å finne en bunn. Det kan vare i to-tre måneder. Jeg tror ikke handelskrigen lar seg løse med noen få møtet, sier direktør Louie Shum hos Sincere Securities til Nikkei Markets.

Olje- og energiselskaper har en god dag etter at oljeprisen gjorde et byks på nesten ti prosent på onsdag. Nordsjøolje (brent spot) har falt til under 55 dollar fatet i asiatisk handel på torsdag.

Opec og samarbeidslandene i produksjonskuttavtalen er klare til å holde et ekstraordinært møte. Ifølge De forente arabiske emiraters energiminister Suhail al-Mazrouei vil de gjøre «det som er nødvendig hvis det vedtatte produksjonskuttet på 1,2 millioner fat pr dag ikke balanserer markedet neste år».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes: Derfor er de som gifter seg smarte
02:12
Publisert: