Japan fikk en økonomisk vekst på 1,4 prosent i tredje kvartal. Dette var svakt høyere enn forventet, men for en økonomi som har gått inn og ut av korte resesjoner siden begynnelsen på 1990-tallet er dette svært gode nyheter.

Kapasitetsbegrensninger

Dette var syvende kvartal med sammenhengende økonomisk vekst – den lengste perioden siden åtte kvartaler med oppgang fra 1999 til 2001.

– Underliggende statistikker tyder på at den økonomiske aktiviteten vil fortsette i inneværende kvartal. Husholdningsinntektene fortsetter med en solid vekst og den internasjonale etterspørselen holder seg godt, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en kommentar.

Med unntak av 2009, da økonomien reiste seg etter finanskrisen året før, har det vært en stabil økonomisk vekst på under to prosent – med unntak av perioder med tekniske resesjoner som har vart et par kvartaler.

– Den japanske økonomien er i ferd med å få kapasitetsbegrensninger. Det tyder på at veksten vil begynne å avta neste år. Vi opprettholder vår prognose om at veksten vil moderere seg fra 1,5 prosent i år til én prosent i 2019, mener Thieliant.

Capital Economics mener inflasjonen vil ta seg opp i den japanske økonomien, men tror ikke det kommer endringer i sentralbankens pengepolitikk de neste kvartalene.

Reddet av eksport

Det var eksportsektoren som reddet den økonomiske veksten i siste kvartal. Eksport av biler og elektronikk til USA og resten av Asia viste en solid vekst i kvartalet. Av veksten på 1,4 prosent stod netto eksport for 0,5 prosentpoeng.

– Det er ingen endringer i vår oppfatning. Det er en moderat positiv trend for økonomien. Vi vil fortsette arbeidet med å gjøre dette til en bærekraftig trend, noe som vil føre til en økning i den japanske produktiviteten, sa økonomiminister Toshimitsu Motegi på onsdag morgen på en pressekonferanse.

Den innenlandske etterspørselen falt med 0,2 prosent sammenlignet med forrige kvartal. Kapitalinvesteringene økte med 0,2 prosent – svakt lavere enn konsensus. Okasan Securities mener dårlig vær var hovedårsaken.

«Forbrukerne er mer optimistiske og vi tror det private forbruket vil øke i fjerde kvartal», skriver analytikere hos Barclays i en ny rapport.

Japan Macro Advisors skriver i en rapport at Japan har hatt en økonomisk vekst på 2,9 prosent de siste syv kvartalene – 1,5 prosentpoeng høyere enn hva

«Sweet spot»

Analyseselskapet til den japanske finansinstitusjonen Mizuho mener at det japanske vekstpotensialet på lenger sikt ligger på en prosent.

– Gitt det, er vekstraten for tredje kvartal ganske høy. Arbeidsmarkedet gjør det bra så det private forbruket vil ta seg opp. Kapitalinvesteringene ser bra ut. Økonomien gjør det bra, sier seniorøkonom Hidenobu Tokuda hos Mizuho Research Institute til Reuters.

Sjeføkonom Takuji Aida leder teamet hos Société Générale som de siste kvartalene har klart å treffe best med prognoser for den japanske økonomien.

– Den japanske økonomien er i en «sweet spot». Den vil fortsette med en moderat vekst de neste kvartalene, sier Aida i en kommentar.(Vilkår)

Siv Jensen kommenterer SSB-sjefens avgang: - Ikke politisk press
Vi måtte stoppe en prossess som bar galt avsted, sier finansministeren om Christine Meyers avgang som ssb-sjef.
04:23
Publisert: