Nissan, som er en del av bilindustrisamarbeidet Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, meldte mandag at det har gjennomført en intern granskning av den tidligere toppsjefen og styrelederen Carlos Ghosn samt direktør Greg Kelly.

Fransk-brasilianske Carlos Ghosn går også under kallenavnet «Le Cost Killer».
Fransk-brasilianske Carlos Ghosn går også under kallenavnet «Le Cost Killer». (Foto: VANDERLEI ALMEIDA/AFP/NTB Scanpix)

Den statlige TV-kanalen NHK melder at Ghosn er pågrepet, mistenkt for økonomisk kriminalitet, men det har så langt ikke kommet noen bekreftelse på dette fra japanske påtalemyndigheter.

Avisen Asahi Shimbun meldte tidligere på dagen at Ghosn var tatt inn til avhør.

Ghosn skal ha unnlatt å rapportere nesten 370 millioner kroner i inntekter i løpet av fem år fra 2011, melder BBC. Året før innførte Japan et krav om at næringslivsledere må oppgi inntektene sine dersom de tjener mer enn 100 millioner yen (748.000 kroner).

I tillegg er det blitt avdekket en rekke andre betydelige forhold, som misbruk av selskapets midler til private formål, går det frem av Nissans kunngjøring mandag.

Selskapets styre møtes torsdag for å diskutere Ghosns avgang, opplyser administrerende direktør Hiroto Saikawa.

Renault-aksjen falt

Hverken Renault eller Mitsubishi har så langt kommentert nyheten.

Renaults aksje falt på børsen i Paris umiddelbart etter at nyheten ble kjent. Den franske staten eier 15 prosent av aksjene, og president Emmanuel Macron opplyser at myndighetene følger situasjonen nøye.

– Frankrike vil følge årvåkent med på på alliansens stabilitet, sa han under et besøk i Brussel.

Nissans granskning ble innledet som følge av et varsel om forhold som skal ha pågått i flere år, og Nissan samarbeider med den japanske påtalemyndigheten om saken.

Kelly er også dypt involvert i saken, hevder selskapet. De konkluderer med at forholdene er så alvorlige at både Ghosn og Kelly bør fjernes fra sine stillinger i Nissan umiddelbart.

– Nissan beklager dypt overfor aksjeeiere og interessenter, skriver selskapet.

Bygget allianse

– Dersom han blir pågrepet, kommer det til å ryste Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen, siden han er en nøkkelperson, sier analytiker Satoru Takada ved det Tokyo-baserte konsulentfirmaet TIW. Han mener nyheten vil skade merkevaren.

64-åringen startet sin karriere hos dekkprodusenten Michelin og både her og i Renault skapte han seg ry som en leder som har kuttet kostnader og snudd økonomien i selskapene.

I tillegg til topposisjonen i Nissan, er Ghosn styreleder for alliansen mellom bilprodusentene Nissan, Renault og Mitsubishi. Han har spilt en sentral rolle i å bygge opp dette samarbeidet. Alliansen er ikke et konsern, men knytter selskapene sammen gjennom kryssende aksjeeierskap. De tre opptrer som ett selskap, skriver Financial Times. Alliansen har satset stort på elektriske biler.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

FAO Schwarz er tilbake i New York
01:32
Publisert: