Den digitale børsen og kryptobanken Coincheck ble fraranet verdier på 58 milliarder yen (vel fire milliarder kroner) natt til 27. januar i år.

To minutter over midnatt overførte en hacker digitale valutaer verd 75 kroner fra en konto hos Coincheck i Japan. Dette var for å sjekke om det var mulig å overføre den digitale valutaen «xem» fra en internkonto hos selskapet.

Åtte minutter senere var kontoen tømt for over 4,1 milliarder kroner.

Lover kompensasjon

Det tok nesten 12 timer før alarmen gikk hos den digitale banken og børsen og de fant ut at kontoen, hvor de hadde lagret xem-valutaen på vegne av kunder, var tømt.

Dermed var det største digitale valutaranet i historien gjennomført. I februar for fire år siden forsvant 850.000 bitcoin fra den digitale valutabørsen Mt. Gox i Japan – verd rundt 3,5 milliarder kroner med datidens kurs. Men om dette var tyveri, svindel eller inkompetanse fra selskapet og ledelsen er fortsatt ikke klart.

Konsernsjef Koichiro Wada, til venstre, og to andre sjefer i japanske Coincheck har nettopp fortalt omverden at banken er blitt utsatt før historiens største digitale bankran og avslutter pressekonferansen med å bukke dypt og be om unnskyldning.
Konsernsjef Koichiro Wada, til venstre, og to andre sjefer i japanske Coincheck har nettopp fortalt omverden at banken er blitt utsatt før historiens største digitale bankran og avslutter pressekonferansen med å bukke dypt og be om unnskyldning. (Foto: Stringer/Jiji Press/AFP/NTB Scanpix)

Sjefene for Coincheck tok på seg findressen, stilte opp foran tv-kameraene og bukket dypt med standardformuleringen som japanske toppledere alltid benytter ved skandaler.

– Jeg beklager dypt til kunder som har fått problemer, sa konsernsjef Koichiro Wada og administrerende direktør Yusuke Otsuka.

Selskapet har lovet å kompensere kundene for tapet, men har ikke sagt når dette skal skje.

Ønsker balanse

Japan er et av få land hvor myndighetene ønsker bitcoin og andre digitale valutaer velkommen. En lovendring i fjor gjorde at blant annet bitcoin aksepteres som valuta. Myndighetene ønsker flere valutabørser – og innovasjon innenfor finans- og blokkjedeteknologi.

– Det er sterkt beklagelig hva som skjedde med Coincheck. Finanstilsynet må overvåke de digitale børsene. Vi må finne en balanse mellom innovasjon og å beskytte brukerne av digitale børser, sa finansminister Taro Aso i forrige uke.

Den japanske regjeringen ser på finansteknologi som en bransje i vekst og tror det er mulig å få et forsprang på andre land hvor det er skepsis.

Kamerakjeden «Big Camera» aksepterer betaling med digitale valutaer, og elektronikkjeden Yamada Denki har startet uttesting. I alt har rundt 10.000 japanske selskaper har tatt i bruk eller planlegger å bruke digitale valutaer – blant annet lavprisflyselskapet Peach Aviation.

– Japan er det første landet i verden som har definert hva digitale valutabørser er. Nå virker det som at de vil regulere kryptovalutaer samtidig som de fortsetter med å oppmuntre til innovasjon av blokkjedeteknologien, sier juridisk rådgiver Ken Kawai hos Japan Cryptocurrency Business Association til Financial Times.

Det finnes 32 digitale valutabørser i Japan. Av disse har 15 fått lisens til å la kunder drive handel i digitale valutaer siden september i fjor. Ytterligere rundt 100 er på venteliste. Det japanske Finanstilsynet gjennomfører full gjennomgåelse av de digitale børsene med en sjekkliste på 43 punkter.

Flagget stjålne valutaer

Den digitale valutaen xem, som ble stjålet, steg kraftig i verdi i 2017. Selv om hackerne sitter på digital valuta verd fire milliarder kroner, er det usikkert om den kan brukes.

Hackerne har begynt å sende ut betalinger til tilfeldige mottagere – som regel beløp på under 1000 kroner – i håp om å skape forvirring.

NEM Foundation, som står bak valutaen, har merket kontoene hvor de stjålne valutamyntene befinner seg som «stjålet». Dette vil være det samme som at nummerserier på stjålne sedler registreres og innrapporteres til brukersteder over hele verden.

Hvis den stjålne valutaen oversvømmer markedet, vil prisene falle. Hvis de digitale myntene forblir sperret, blir tilbudet mindre og kursen kan stige.

– Bare tiden vil vise hva som skjer, sier direktør Jeff McDonald hos NEM Foundation til Financial Times.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Trådløse Ørepropper
Det er ikke skikkelig trådløst før alle kablene er borte. Gråbein forteller deg det du må vite om den siste kategorien av ørepropper.
02:06
Publisert: