Da Tokyo ble tildelt sommer-OL høsten 2013 var dette ment å vise verden at Japan var tilbake som en stormakt etter et par tapte tiår, tsunami og den påfølgende kjernekraftulykken i Fukushima og politisk kaos.

Koronapandemien satte en stopper for dette. Sommer-OL i 2020 ble utsatt til sist sommer og arrangementet ble en skygge av hva det skulle representere – og et gedigent underskuddsprosjekt. Sommerlekene ble avholdt samtidig som at Japan var nedstengt.

Koronaeffekt

Nå foreligger de økonomiske statistikkene for tredje kvartal. Med et årsjustert fall i verdiskapingen på tre prosent er Japan på randen av nok en resesjon. Det var ventet en nedgang i aktiviteten på 0,8 prosent, ifølge Japan Center for Economic Research (JCER).

– Som mange land i Asia viser de japanske bnp-dataene at koronaviruset fortsatt har en sterk effekt på økonomien. Den økonomiske aktiviteten falt kraftig i tredje kvartal på grunn av nedstengninger, sier regional analysesjef for storbanken ING, Robert Carnell, i en kommentar.

De underliggende dataene viser en nedgang på innenlandsk forbruk på 1,1 prosent, 3,8 prosent fall i kapitalinvesteringer og eksporten var 2,1 prosent lavere sammenlignet med foregående kvartal. Innenlandsk forbruk utgjør over halvparten av den japanske økonomien.

USA og Kina, som innehar topplasseringene blant verdens største økonomier målt i bruttonasjonalprodukt, fikk en økonomisk vekst i kvartalet på henholdsvis to prosent og 4,9 prosent. For Kina var dette svakere enn ventet.

– Dette er skuffende. Det private forbruket var svakere enn ventet som et resultat av korona. Den japanske økonomien bør ta seg opp fra dette nivået, men det er mange mulige overraskelser som kan trekke ned. Det er ikke bare å være optimistiske, sier sjeføkonom Shinichiro Kobayashi hos Mitsubishi UFJ Research & Consulting til Bloomberg.

DNs finansredaktør fra Cop26: – Vil fy-ordet komme med? Tro det eller ei
DNs finansredaktør Terje Erikstad fra klimatoppmøtet i Glasgow, Cop26.
01:14
Publisert:

Den japanske økonomien har falt i fem av de siste åtte kvartalene. Justert for pandemien har størrelsen på den japanske økonomien, målt i bruttonasjonalprodukt, tilbake til 2014-nivå.

Venter vekst

Fumio Kishida overtok stafettpinnen som Japans siste statsminister i september og skrev nesten umiddelbart ut nyvalg. Dette vant regjeringspartiet sammen med koalisjonspartneren. Dette gjør at Kishida har et sterkt mandat.

Han planlegger nye, massive offentlige støttepakker i håp om å få fart på økonomien. Før helgen bekreftet at alle over 18 år vil få en utbetaling på 100.000 (7600 kroner). I tillegg planlegges det et tilleggsbudsjett på 40.000 milliarder yen (3050 milliarder kroner).

Capital Economics er blant mange finansinstitusjoner og analyseselskaper som er optimistiske og tror at det er sannsynlig at det verste er over for den japanske økonomien. Over 75 prosent av den japanske befolkningen er dobbeltvaksinert mot koronaviruset.

«Daglig registrert antall smittetilfeller er nå svært lave, og de fleste restriksjonene i samfunnet er opphevet. Derfor bør den økonomiske aktiviteten kommer kraftig tilbake. Selv nye smittebølger bør ikke hindre at det private forbruker ikke tar seg ytterligere opp de kommende månedene», skriver Japan-økonom Tom Learmouth hos Capital Economics i en analyse.

Ifølge Japan Center for Economic Research (JCER) vil Japan få en årsjustert økonomisk vekst på 4,9 prosent i inneværende kvartal. Landet unngår dermed en teknisk resesjon, hvor kriteriet er to kvartaler på rad med en nedgang i den økonomiske aktiviteten.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har steget med 0,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.