Fumio Kishida ble valgt som leder for det liberaldemokratiske partiet etter at forgjengeren ikke søkte gjenvalg. Kishidas regjering har lavere oppslutning enn forgjengerne hadde ved starten.

– Jeg er klar over meningsmålingene, men det er også store forskjeller – avhengig av hvilke selskaper som har utført målingene, sa Kishida på onsdag.

Ifølge målingen hos næringslivsavisen Nikkei hadde han støtte hos 59 prosent av velgerne. Hos avisen Asahis meningsmåling er oppslutningen på 45 prosent.

Ny fordelingspolitikk

Japan har hatt ti ulike regjeringer siden 2000. Fra 2006 til 2012 var det syv godt voksne menn som var statsminister. Shinzo Abe holdt fast i åtte år, før han forsvant i fjor. Etterfølgeren, Yoshihide Suga, overlevde i kun 13 måneder.

Fumio Kishida, som ble statsminister denne uken, skal lede det liberaldemokratiske partiet (LDP) inn i høstens valg på ny nasjonalforsamling. Partiet har hatt makten siden starten i 1955, med unntak av to korte perioder – sist fra 2009 til 2012.

Nasjonalforsamlingen vil sannsynligvis bli oppløst i neste uke og det kan bli avholdt valg allerede den 31. oktober. Ifølge alle meningsmålingene vil LDP bli det største partiet og Kishida vil fortsette som landets statsminister.

Japans tapte generasjon: Han er en av mange som definerer 8050-problemet. 50-åringer som må bo hjemme hos sine 80 år gamle foreldre
Ettervirkninger av 90-tallet har gjort at 8050-problemet er stort i Japan. Barn i 50-årsalderen må bo hjemme hos foreldrene sine som er rundt 80 år fordi de ikke får jobb og lønn. Michinao Kono er en av dem.
01:43
Publisert:

–Vi skal føre en rettskaffen økonomisk politikk der en inntektsøkning til et bredt spekter av befolkningen skal stimulere det private forbruket og sørge for å være an katalysator for en ny vekstbølge, sa Kishida under en tale etter han ble innsatt som statsminister.

Hovedindeksen ved Tokyo-børsen har falt siden det ble klart at Kishida ville bli landets neste statsminister. Nikkei-indeksen gjorde et byks tidlig i høst da det ble bekreftet at Suga ville trekke seg i forventning om nye tiltakspakker.

– Negativt for markedene

Kishida sier han vil fortsette den økonomiske politikken som Shinzo Abe førte fra 2012 til 2020. «Abenomics» hadde som mål å dra Japan ut fra tiår med deflasjon, skape prisvekst på to prosent og redusere gjelden for verdens tredje største økonomi.

–Det er ikke mulig å skape ny vekst uten en omfordeling. Hvis det ikke blir en bedre omfordeling av fruktene av hva som skapes vil hverken forbruket eller etterspørselen øke, sa Kishida.

På sosiale medier i Japan har «Kishida shokku» (Kishida sjokk) vært et trenduttrykk da utspillene fra Kishida er blitt tolket som om at det blir skatteøkning.

–Det er flere makrofaktorer som tynger markedet, men ja, det ser ut til at investorer ikke er imponert over regjeringen, sier sjefstrateg Yunosuke Ikeda hos finansinstitusjonen Nomura til Financial Times.

Nikkei-indeksen falt har falt de siste åtte handelsdagene og indeksen var inne i en korreksjon på onsdag etter å ha falt med ti prosent fra september. Dette har snudd på torsdag til en svak oppgang.

Rekordhøy gjeld

Japanske finansinstitusjoner og kommentatorer trekker paralleller til den økonomiske politikken som ble ført tidlig på 1960-tallet hvor målet var høy økonomisk vekst, men også høye skatter.

– For å være ærlig har møtene jeg har hatt med utenlandske investorer den sisten uken vært vanskelige. De spør meg hvordan det skal skapes vekst, siden det er nødvendig for å kunne omfordele bedre. Jeg kan ikke gi dem et godt svar, sier en strateg ved et japansk meglerhus til næringslivsavisen Nikkei Weekly.

Den japanske statsgjelden er på over 13.000 milliarder dollar – den høyeste av noe industriland målt mot bruttonasjonalprodukt. Befolkningen blir eldre, og den økonomiske veksten har vært svært lav i flere tiår.

– Japans gjeld øker og forskjellene mellom rike og fattige øker. Jeg tror ikke engang et geni kan løse dette, sier seniorforsker Tsuneo Watanabe hos tenketanken Sasakawa Peace Institute i Tokyo til New York Times.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.