Dager før søndagens valg i Japan viste meningsmålingene at det kunne bli vanskelig for regjeringskoalisjonen, bestående av Det liberaldemokratiske partiet (LDP) og Komeito, å sikre seg flertall.

– Hvis koalisjonen klarer å beholde flertallet ser jeg på det som at vi har sikret oss et mandat fra velgerne, sa statsminister Fumio Kishida før valget.

Mandag morgen viser opptellingen at de to partiene fikk 293 av de 456 mandatene i underhuset, og dermed har klart flertall – slik de også hadde i den forrige perioden. Det er riktignok 12 færre plasser enn før nasjonalforsamlingen ble oppløst tidlig i oktober for å avholde valg.

Rekordhøye støttetiltak

Det er under to måneder siden Yoshihide Suga gikk av som statsminister og Fumio Kishida overtok som partileder for LDP, og samtidig ble innsatt som ny leder for regjeringen.

«Den mest presserende oppgaven Kishida står overfor vil være å legge frem tilleggsbudsjettet før utgangen av året», skriver seniorøkonom med ansvar for Japan hos Capital Economics, Marcel Thieliant, i en morgenrapport.

Under koronapandemien i fjor ble det godkjent tre tilleggsbudsjetter på til sammen 308.000 milliarder yen (2700 milliarder dollar). Dette tilsvarer over halvparten av Japans bruttonasjonalprodukt før pandemien, som var på 5065 milliarder dollar i 2019.

Til sammenligning er de amerikanske tiltakspakkene på rundt 26 prosent av bruttonasjonalprodukt. Gjennomsnittet for EU var på 11,1 prosent i mai, ifølge Statista.

Selv om det blir betydelig lavere i år, regner Capital Economics med at offentlige utgifter i Japan, målt mot størrelsen på økonomien, vil være rundt 3,5 prosent høyere mot bruttonasjonalproduktet enn det var før pandemien.

Håper på stabilitet

Det har vært feiring ved Tokyo-børsen i morgentimene på mandag. Nikkei 225-indeksen steg med 2,4 prosent i løpet av den første handelstimen, og har flørtet med å bryte gjennom den psykologisk viktige 30.000-grensen. Ved totiden norsk tid lå referanseindeksen på over 29.600.

Shinzo Abe satt som statsminister i over åtte år, men før han ble innsatt i 2012 var det høy gjennomtrekk. I løpet av seks år var det syv politikere som hadde hatt statsministerboligen som adresse. Suga overlevde i kun ett år.

– Markedet reagerer positivt på at LDP ikke mistet så mange plasser. Hvis LDP ikke hadde klart å sikre et flertall alene, ville markedets forventninger til hvor lenge Kishida-regjeringen vil overleve ha blitt knust, sier markedsstrateg Masahiro Ichikawa ved Sumitomo Mitsui DS Asset Management til Bloomberg.

LDP har sittet ved makten i 62 av de 66 siste årene. Japanske velgere har tradisjonelt foretrukket stabilitet. Men det er tegn på endringer hos velgerne.

– Trenden er et ønske om stabilitet. LDP fjernet hindringene og kom i mål når det gjaldt som mest, sier seniorforsker Tobias Harris ved tenketanken Center for American Progress til Reuters.

Nykommer overrasker

Nippon Ishin, som har sitt utspring fra storbyen Osaka, er den store overraskelsen, med nesten en firedobling av antall plasser i nasjonalforsamlingen. De har gått forbi regjeringspartner Komeito som det tredje største partiet.

– De har virkelig tatt for seg i Osaka-regionen og slått seg opp som en konservativ blokk. De vil forsøke å blokkere Kishidas forsøk på å redusere inntektsgapet, sier professor Yoichiro Sato ved Ritsumeikan Asia Pacific University til Reuters.

Vekst fra klimakrise

Fumio Kishida setter seg på flyet til Glasgow på mandag, hvor han skal delta på klimatoppmøtet. Forgjengeren forpliktet Japan til klimanøytralitet innen 2050, i fjor. Den nye statsministeren ser klimakrisen som en mulighet for japansk næringsliv.

– Kampen mot global oppvarming kan være en motor for økonomisk vekst, sa Kishida før valget.

Den japanske økonomien har holdt høy hastighet gjennom pandemien. Det er stor etterspørsel etter elektroniske komponenter og maskinutstyr, som fabrikker i andre land trenger til egen produksjon.

Japans tapte generasjon: Han er en av mange som definerer 8050-problemet. 50-åringer som må bo hjemme hos sine 80 år gamle foreldre
Ettervirkninger av 90-tallet har gjort at 8050-problemet er stort i Japan. Barn i 50-årsalderen må bo hjemme hos foreldrene sine som er rundt 80 år fordi de ikke får jobb og lønn. Michinao Kono er en av dem.
01:43
Publisert:

Sentralbanken kom med justeringer i vekstprognosene i forrige uke. Det ventes en økonomisk vekst på 3,4 prosent i budsjettåret som avsluttes i mars neste år, og 2,7 prosent neste år.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.