I tillegg er titalls personer meldt savnet.

På Hokkaido har flere hus kollapset, og nesten alle de 3 millioner innbyggerne på Hokkaido er uten strøm. Samtidig er den internasjonale flyplassen i Chitose stengt og mer enn 200 flyginger er kansellert, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Alle togavganger på øya er dessuten innstilt.

Det meldes om flere branner og større jordskred som følge av jordskjelvet og de påfølgende etterskjelvene, men det er ikke utstedt tsunamivarsel.

Varierende tall

En av de to bekreftet omkomne er en 85 år gammel mann som ble funnet i Tomakomai. Han skal ha falt ned trappene i sitt eget hus da jordskjelvet begynte.

Japanske medier opererer med ulikt antall savnede. Ifølge kringkasteren NHK er det snakk om 38 savnede og 126 skadde på Hokkaido, som er Japans nest største øy.

– Vi har fått mange meldinger om savnede personer, bekrefter talsperson for regjeringen Yoshihide Suga.

Enkelte medier meldte tidligere at en 82 år gammel mann var antatt død, men mannen er bekreftet utenfor livsfare.

25.000 soldater

Japans statsminister Shinzo Abe har forsikret at opptil 25.000 soldater er i ferd med å bli satt inn i redningsaksjonen og hjelpearbeidet. Da lokale myndigheter ba om nasjonal hjelp torsdag morgen, var 4.000 soldater allerede i gang med søk etter savnede.

– Regjeringen vil jobbe samlet for en rask gjenoppbygning, mens den høyeste prioritet vies innsatsen for å redde menneskeliv, sa Abe på en pressekonferanse.

Skjelvet ble målt på 62 kilometers dybde sørøst for regionshovedstaden Sapporo. Ifølge japanske myndigheter hadde skjelvet en styrke på 6,7, mens det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt det til 6,6.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han var verdensøkonomiens mektigste gjennom tiår, og «alle» lyttet til hans mantra
Da krisen slo inn, ble de tatt fullstendig på sengen.
01:57
Publisert: