Nesten tre uker etter at presidentene for USA og Kina satte seg ned i Argentina og ble enige om å utsette nye straffetoller mot hverandre, er det liten fremdrift. USAs finansminister sa tirsdag at representanter skal møtes over nyttår. 2019 ventes å bli turbulent.

– Den kinesiske veksten fortsetter nedover, fastslår Eugenia Fabon Victorino, som leder Asia-strategi hos Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) i Singapore på onsdag.

– Langt fra rosenrøde utsikter

Japan har klart å unngå å havne i en handelskrig med USA – til tross for trusler fra president Donald Trump de siste to årene. Japan har forhandlet frem en handelsavtale med EU som vil starte i 2019. USA og Japan er blitt enige om å starte handelsforhandlinger.

En beslutning om å sette inn en tilleggsordre på rundt 100 avanserte jagerfly fra USA kan blidgjøre amerikanerne. Det vil redusere det japanske handelsoverskuddet mot USA, som var på 69 milliarder dollar i fjor.

Den japanske eksporten økte med kun 0,1 prosent i november – betydelig lavere enn konsensus og oktober måned. FedEx varsler om avtagende aktivitet i verdenshandelen.
Den japanske eksporten økte med kun 0,1 prosent i november – betydelig lavere enn konsensus og oktober måned. FedEx varsler om avtagende aktivitet i verdenshandelen. (Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB Scanpix)

Den japanske eksporten økte med kun 0,1 prosent i november – betydelig lavere enn konsensus. I oktober var det en eksportvekst på 8,2 prosent for et land som er avhengig av eksport for å skape økonomisk vekst. Eksportveksten til USA falt fra 11,6 prosent til 1,6 prosent på en måned. Personbilsalget falt med syv prosent til under 164.000 enheter.

Det japanske eksportvolumet til Kina falt med 5,8 prosent i forrige måned.

«Utsiktene fremover er langt fra rosenrøde. Kategorien «nye eksportordrer» i den siste aktivitetesindeksen (pmi) falt til det laveste nivået på to år i desember. Det tyder på en stagnasjon i nye eksportordrer», skriver Capital Economics onsdag morgen, som spår at nettoeksporten vil falle i 2019.

Avtagende verdenshandel

Asias største eksportører har i flere måneder advart om at handelskrigen mellom USA og Kina vil ramme andre land. Transport- og logistikkselskapet FedEx, som fanger opp endringer i aktiviteten tidlig, la frem kvartalsresultater etter at de amerikanske børsene stengte tirsdag.

– Verdenshandelen har avtatt de siste månedene. Ledende indikatorer tyder på et fortsatt fall i den globale handelen på kort sikt, sa konserndirektør Alan Graf i forbindelse med resultatfremleggelsen.

Aksjekursen stupte med ti prosent etter resultatfremleggelsen på grunn av utsiktene inn i 2019. Kursen tok seg litt inn de neste timene i etterhandelen og har endt på seks prosent lavere. Også konkurrenten UPS falt i etterhandelen.

Aktiviteten i USA er høy, men det er store utfordringer i blant annet Europa og den globale handelsaktiviteten.

– Den amerikanske økonomien er solid, men den internasjonale aktiviteten svekket seg i kvartalet – spesielt i Europa, sa Graf.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen generasjoner etter krigen har lest mindre Donald enn denne
01:54
Publisert: