Det ble satt nye rekorder ved Wall Street på årets første handelsdag. Dow Jones-indeksen steg med over 246 poeng og endte på 36.585, mens S&P 500 avsluttet handelsdagen over 0,6 prosent høyere på 4796. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte 1,2 prosent høyere.

Mens 2021 var et jubelår for investorer ved i USA og Norge med nye rekorder, har det vært mer edruelig og blandet ved Asia-børsene. Nikkei-indeksen steg med i overkant av seks prosent i fjor. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt med over 15 prosent.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er tilbake på over 29.000-nivået. Den startet med en oppgang på over 1,5 prosent på tirsdag, som var årets første handelsdag. I fjor høst var Nikkei-indeksen på det høyeste nivået på 31 år i en kort periode.

Oppdemmet kjøpelyst

En ny undersøkelse foretatt av storavisen Yomiuri Shimbun viser at optimismen er på vei tilbake hos japanske næringslivstopper. Over 90 prosent av lederne for Japans 30 største selskaper mener at økonomien vil ta seg opp i første halvår.

Over 40 prosent mener Japan vil få en vekst på over tre prosent i 2022. Det er fortsatt frykt for nye smitteutbrudd fra omikronvarianten, men det grunnleggende syner er at det private forbruket vil ta seg kraftig opp i verdens tredje største økonomi i 2022.

– Det er et oppdemmet behov hos folk om å kjøpe ting. Hvis vi kan kontrollere smittesituasjonen godt vil dette helt sikkert utvikle seg positivt i tiden som kommer, sier konsernsjef Takeshi Ninami hos Suntory, som er et av Japans ledende bryggerier, og som tar pulsen på japanske konsumenter.

Det var lange køer ved flere kjøpesentre da de åpnet dørene etter nyttår. Seibu Ikebukuro i Tokyo hadde en omsetningsvekst på 60 prosent på årets første handelsdag, ifølge Yomiuri Shimbun.

Turister dropper å reise til ferieparadis: – De fleste butikker er til salgs eller utleie etter å ha gått konkurs
Indonesias strandparadis Bali har gjenåpnet etter pandemien, men kun to utenlandske turister kom dit den første måneden. Bloombergs Grace Sihombing har snakket med en butikkeier i den tidligere så travle handlegaten Kuta Legian.
01:49
Publisert:

Aktivitetsindeksen for industrien for desember (pmi) viser fortsatt en oppgang, ifølge rapporten fra Jibun Bank, som kom tirsdag morgen. Denne kom inn på 54,3 – 0,2 lavere enn i november. Tall under 50 indikerer avtagende aktivitet i økonomien, mens over 50 indikerer økt aktivitet.

Svak bedring fra Kina

Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert vekstutsiktene for Kina for 2022. Nomura er blant de mest pessimistiske og tror den økonomiske veksten i år vil havne på 4,3 prosent. Konsensus ligger på rundt fem prosent og over syv prosent for fjoråret.

Pmi-indeksen for Kina steg fra 40,9 i november til 50,9 i desember. Dette er det høyeste nivået siden juni 2021. Underindeksene viser at blant annet eksportordrene fortsetter å falle.

– Den internasjonale etterspørselen forble svak på grunn av pandemien og økende logistikkostnader fra mangel på containere, sier seniorøkonom Wang Zhe, som er ansvarlig for den kinesiske aktivitetsrapporten hos Caixin Insight Group i en kommentar.

Sørøst-Asia skyter fart

Det er optimisme i Sørøst-Asia, som har nesten 700 millioner forbrukere. Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) tror regionen vil få en gjennomsnittlig vekst på 5,1 prosent i 2022 – mot estimater på tre prosent for 2021. I motsetning til USA og Europa er prisveksten lav.

– Aktivitetsindekser og realtidsdata viser at Asias eksportindustri skjøt fart ved årsskiftet. Selv om omikronvarianten utgjør en alvorlig trussel, er det usannsynlig at den vil forårsake i nærheten av like store forstyrrelser for industrien som deltavarianten gjorde i tredje kvartal, skriver Asia-økonom Alex Holmes hos Capital Economics i en rapport tirsdag morgen.

Den malaysiske eksporten økte med 32 prosent i november og det ble satt en ny månedsrekord i oktober. Singapores eksport økte med det meste på over ti år i november. Meglerhuset Kim Eng Securities mener det er lav risiko for at regionen går mot nye nedstengninger i 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.