Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med et fall på over 2,2 prosent i løpet av den første handelstimen fredag morgen. Dette kom få timer etter at Wall Street hadde stengt for normal handel, og de ledende indeksene i USA viste en bred nedgang.
Børsene i Sør-Korea, Taiwan og Australia faller også ved åpning.
«En haukaktig Fed, økonomisk svekkelse i Kina og omikron ser ut til å være den perfekte stormen i finansmarkedene», skriver den australske storbanken ANZ i en rapport.
Korreksjon i Tokyo
Frustrasjonen deles av investorer over hele verden. Året har startet med uro ved børsene. To år etter at den første koronasmitten ble bekreftet utenfor Kina for første gang, settes det nye smitterekorder i verden, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
Foruten denne usikkerheten er det prisvekst, renteøkninger, forstyrrelser i forsyningskjedene, databrikkemangel, geopolitiske konflikter, handelskriger, høye energipriser og en generell usikkerhet rundt hva annet som kan skje.
– Markedsustabiliteten vil sannsynligvis vedvare inn i mars, inntil investorer ser utfallet fra den amerikanske sentralbankens rentemøte, sier analytiker Toshiaki Iwasaki hos MiTo Securities i Tokyo til Bloomberg.
Nikkei-indeksen var på det høyeste nivået siden begynnelsen av 1990-tallet i fjor høst. På vel fire måneder har hovedindeksen falt med 11,5 prosent, og er inne i en korreksjon. Også den bredere Topix-indeksen er over ti prosent lavere enn i september.
Stanser bilproduksjon
Bilprodusentene og deler av elektronikksektoren leder børsfallet i Japan. Tokyo Electron, som produserer komponenter, falt med over seks prosent. Toyota, Nissan og Mazda var alle rundt fire prosent lavere etter vel en times handel.
Toyota og Honda har redusert produksjonen ved fabrikker i Japan på grunn av omikronsmitte. Det ble satt ny smitterekord i Japan på torsdag, og det er smitteutbrudd på store fabrikkområder ved Oksaka og Tokyo.
Ifølge Nikkei Weekly vil Toyota stanse produksjonen helt i fire dager ved over 20 produksjonslinjer på 11 fabrikker.
Toyota har advart om at de ikke vil klare å oppnå målet om å produsere ni millioner biler i det avvikende regnskapsåret som avsluttes i mars. Selskapet har gitt beskjed til underleverandører om at produksjonen i februar kuttes med 20 prosent. Hovedårsaken er mangel på databrikker.
Toyota har lansert en ny modell av Land Cruiser, men potensielle kjøpere må smøre seg med tålmodighet.
«Land Cruiser er blitt godt mottatt – ikke bare i Japan, men over hele verden. Det må påregnes lang ventetid. Leveringstiden ved bestilling nå beregnes til å være fire år», skriver Toyota på produktsiden.
En kamp verdt å kjempe?
Mens USA og Europa sliter med høy inflasjon, og dette blir sett på som en trussel mot økonomiene, har Japan i over 20 år forsøkt å skape prisvekst.
Desember-tallene kom fredag morgen. Disse viste en økning i konsumprisinflasjonen på 0,8 prosent – 0,2 prosentpoeng høyere enn i november. Capital Economics skriver i en rapport at prisveksten i Japan vil nå en topp på 1,0 prosent i løpet av de neste månedene.
«Kjerneinflasjonen, hvor matvarer og energi ikke inngår, forblir negativ. Den falt raskere og var på minus 0,7 prosent. Det er rett og slett ikke sammenlignbart med USA eller EU», skriver ING i morgenrapporten fra Asia.
Den japanske sentralbanken fastholdt etter det første rentemøtet i 2022 tidligere denne uken en negativ rente.
«Den japanske sentralbanken kan ikke rettferdiggjøre å endre pengepolitikken på grunn av inflasjon. På et eller annet tidspunkt kan en spørre seg selv om dette er en kamp som i det hele tatt er verdt å kjempe», skriver ING.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.