Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med 1,7 prosent i løpet av den første handelstimen på mandag morgen. Dette skjer til tross for at Japan unngikk å havne i en ny resesjon.

– Ikke normale tider

Japan, som er verdens tredje største økonomi, fikk en årsjustert vekst på 1,3 prosent i andre kvartal. Den økonomiske aktiviteten var 0,3 prosent høyere enn årets første kvartal. Enkelte makroøkonomer fryktet en negativ utvikling.

Andre kvartal ligger syv uker tilbake i tid – en evighet for koronaviruset. Det har vært rekordhøy smitte i Japan siden begynnelsen av tredje kvartal.

– Hadde det ikke vært for at Japans daglige bekreftede koronatilfeller er på over 20.000, den høyeste siden pandemien startet, ville vi ha sett mer oppløftende på disse økonomiske statistikkene, sier analysesjef Robert Carnell hos finansinstitusjonen INGs Singapore-kontor i en kommentar.

Han viser til at USA hadde en årsjustert vekst på 6,6 prosent i kvartalet. Carnell tror på en vekst for hele året – med alle forbehold.

– Dette er ikke normale tider. Det er mulig det blir flere restriksjoner og Japans skuffende vaksinetempo gjør at vi er avventende. Rent matematisk er det sannsynlig vi treffer en 2,3 prosent vekst, sier han i morgenrapporten og viser til forbruk, eksport og investeringer.

Capital Economics tror ikke inneværende kvartal vil bli betydelig bedre for Japan.

– Den femte smittebølgen av deltavarianten holder igjen forbruket. Vaksineringen skjer raskt og en sterk oppgang i fjerde kvartal ligger i kortene, sier makroøkonom med ansvar for Japan, Tom Learmouth, i en kommentar.

Politisk uro i Sørøst-Asia

I Thailand er det over 20.000 nye smittetilfeller for 13. dag på rad. Det var vært sammenstøt mellom politi og demonstranter i hovedstaden Bangkok og flere større provinsbyer de siste dagene i protest mot myndighetenes håndtering av pandemien. Dette fortsatte natt til mandag.

Demonstranter har skutt fyrverkeri mot politi og sikkerhetsstyrker. Disse har brukt vannkanoner, tåregass og gummikuler mot demonstranter som kjørte biler og kortesjer gjennom gatene.

I Malaysia vil statsminister Muhyiddin Yassin og regjeringen kaste kortene, ifølge lokale medier. Han har mistet støtte fra alliansepartnere. Malaysia har over 20.000 nye bekreftede koronasmittetilfeller daglig.

– Inkompetansen til denne regjeringen og Muhyiddins uforsonlige holdning har ført til denne situasjonen. Han burde ha valgt å stille et mistillitsforslag, sier forsker Oh Ei Sun ved Singapore Institute of International Affairs til Bloomberg.

Vaksineprogrammet i Malaysia har skutt fart de siste ukene og rundt 32 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinerte. En forsiktig gjenåpning av økonomien starter denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.