Verden er inne i den tredje større smittebølgen med over 650.000 nye bekreftede koronatilfeller daglig. Trenden er den samme som den var på senhøsten i fjor og i vinter da blant annet India opplevde høy smitte. Nå rammes viktige industriøkonomier hardt.
Nye smitterekorder i Asia
I Japan settes det daglig nye smitterekorder – med over fire ganger flere bekreftede tilfeller enn de tidligere smittetoppene. De pågående restriksjonene er forlenget frem til 12. september. Halvparten av den japanske befolkningen har fått første vaksinedose.
I Sørøst-Asia er det rekordhøy smitte og restriksjoner. Underleverandører i Malaysia, Thailand og Vietnam er viktige brikker i japanske selskapers forsyningskjeder. Smitteutbrudd ved enkeltfabrikker i disse landene fører til alvorlige forstyrrelser i de globale forsyningskjedene.
Bilprodusenten Toyota planla å produsere 900.000 nye biler i september. Nå bekreftet Toyota at produksjonen reduseres med 40 prosent til 540.000 enheter. Det utelukkes ikke at produksjonen kan bli enda lavere.
– Det er blitt vanskelig å sikre tilstrekkelig volum for mange komponenter. Det er årsaken til det plutselige og store kuttet i produksjonen, sier Toyotas globale innkjøpssjef, Kazunari Kumakura, i en uttalelse.
Også i august har Toyota blitt tvunget til å redusere produksjonen ved fabrikker i Japan. Årsaken har vært smitteutbrudd hos underleverandører i Vietnam. Malaysia stengte ned nesten hele landet i juni. Kun enkelte fabrikker har holdt produksjonen oppe.
Toyotas aksjekurs falt med over fire prosent på torsdag. Nedturen har fortsatt fredag morgen. Nissan har falt med over fem prosent ved Tokyo-børsen.
Store produksjonskutt
Analyseselskapet IHS Markit advarte i en rapport på torsdag, før Toyota bekreftet produksjonskuttet, at mangelen på databrikker vil føre til et kutt i den globale bilproduksjonen med mellom 6,3 og 7,1 millioner biler i 2021.
«Situasjonen er fortsatt full av utfordringer. Vi opplever ny volatilitet på grunn av nedstengninger i Malaysia, hvor mye av pakking og testing av databrikker utføres», skriver analytikerne i rapporten.
Nesten daglig melder internasjonale bilprodusenter om midlertidig produksjonsstopp ved fabrikker.
Ford vil stanse produksjonen av den populære pickuptrucken F-150 ved en fabrikk i den amerikanske delstaten Kansas – foreløpig i en uke. Årsaken er ifølge Ford problemer med leveranser av databrikker fra underleverandører i Malaysia.
GM vil tilpasse produksjonen ved fabrikker i USA, Mexico og Canada. Kinesiske Geely, som er Kinas største bilprodusent, advarte denne uken om at problemene vil vedvare.
– Det er fortsatt stor usikkerhet og mangelen på databrikker utgjør en alvorlig produksjonsutfordring. Jeg kan ikke gi et svar på når dette er over, sa konsernsjef Gan Jiayue hos bilprodusenten under resultatfremleggelsen.
Geely eier Volvo og har en minoritetsandel i Daimler. Aksjekursen har falt med over 2,3 prosent ved Hongkong-børsen på fredag.
Personbilsalget falt med 12,4 prosent i Kina i juni. Geely har ambisjoner om å ta opp konkurransen med Tesla og har lansert elbilmerket Zeekr. De første modellene ventes å bli levert i september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.