De kinesiske børsene i Asia ønsket oksens år velkommen i forrige uke, og feiringen fortsetter, men med stengte markeder. Ett år etter at koronapandemien rammet Asia for fullt, er grensene fortsatt stengt. Den økonomiske aktiviteten er i ferd med å ta seg opp.

– Hopper på for å handle

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt fra 23.861 til 16.552 fra midten av februar i fjor – en nedgang på over 30 prosent i løpet av fem uker. Oppgangen har vært bratt.

En liten halvtime etter handelen startet mandag morgen, passerte Nikkei-indeksen 30.000-grensen. Sist den viktige referanseindeksen lå på over 30.000 var i begynnelsen av august 1990, ved begynnelsen av hva som skulle bli to tapte tiår for den japanske økonomien.

Nøkkelindeksen var i fritt fall for nesten 31 år siden. I løpet av syv måneder hadde indeksen falt fra 38.915 ved årsskiftet 1989/1990 til 30.000. Den nådde en bunn under finanskrisen i mars 2009 på 7054.

– Det at den har brutt gjennom 30.000, viser at alle typer investorer hopper på for å handle japanske aksjer med et bullish syn, sier global sjefstrateg Shoji Hirakwa hos meglerhuset Tokai Tokyo Research Institute til Bloomberg.

Japans tapte generasjon: Han er en av mange som definerer 8050-problemet. 50-åringer som må bo hjemme hos sine 80 år gamle foreldre
Ettervirkninger av 90-tallet har gjort at 8050-problemet er stort i Japan. Barn i 50-årsalderen må bo hjemme hos foreldrene sine som er rundt 80 år fordi de ikke får jobb og lønn. Michinao Kono er en av dem.
01:43
Publisert:

De to største enkeltkomponentene i Nikkei-indeksen er selskaper som ikke var børsnoterte da indeksen sist var på dagens nivå. Softbank og Fast Retailing, som står for tekstilkjeden Uniqlo, står for 19 prosent av Nikkei-indeksen. Grunnleggerne er blitt Japans rikeste.

Flintstone-indeksen

En rekke storselskaper, som spillprodusenten Nintendo med en børsverdi på 8770 milliarder yen (715 milliarder kroner), inngår ikke i Nikkei 225-indeksen.

En rekke mindre selskaper som var viktige for Japan frem til 1980-tallet er fortsatt med i Nikkei 225-indeksen. Meglerhuset CLSA har karakterisert den mest kjente indeksen ved Tokyo-børsen som «Flintstone-indeksen».

I Nikkei 500-indeksen, hvor 500 selskaper basert på handelsvolum, handelsverdi og børsverdi inngår, gikk forbi toppen fra vel 31 år siden i fjor høst. I den alternative indeksen inngår internasjonale, populære og veldrevne selskaper som Nintendo, Murata og Keyence.

– Dette kan være den indeksen som best gjenspeiler det japanske markedet, sa investeringsdirektør Yasuo Sakuma hos Libra Investments til Reuters da Nikkei 500-indeksen satte en ny rekord i fjor.

Tar igjen det tapte

Japan la mandag frem økonomiske vekststatistikker for fjerde kvartal. Veksten i bruttonasjonalprodukt, basert på statistikker fra fjorårets to siste kvartaler, viser en årsjustert vekst i kvartalet på 12,7 prosent. Dette var langt bedre enn konsensus fra økonomer.

«Den sterke veksten i fjerde kvartal viser at aktiviteten kun er 0,5 prosent lavere enn før koronapandemien satte inn», skrive Capital Economics i en rapport.

Rekordetterspørsel etter elektronikk gir byggeboom: – Det er utrolig og enestående hva som skjer

Det er lave forventninger til inneværende kvartal på grunn av nye innstramninger og isolerte smitteutbrudd. Seniorøkonom Marcel Thieliant hos analyseselskapet tror på en oppgang og vekst igjen for Japan fra april av og en flat utvikling i første kvartal.

«Vi holder oss til prognosen om en økonomisk vekst i år på 3,7 prosent. Dette er høyere enn konsensus fra analytikere, som ligger på 2,6 prosent», skriver Capital Economics.

For hele fjoråret falt det japanske bruttonasjonalproduktet med 4,8 prosent. Dette er bedre enn under finanskrisen i 2009, da nedgangen var på 5,7 prosent. En lav rente og en rekke tiltakspakker har bidratt til at ledigheten i Japan er på kun 2,8 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.