Veksten, målt i bruttonasjonalprodukt, endte på 2,2 prosent i forrige kvartal. Det var ventet en vekst på 2,5 prosent. Sammenlignet med første kvartal var veksten på 0,5 prosent.

Venter svakere vekst

Dette er tredje kvartal på rad med en oppgang i den økonomiske aktiviteten. Den blir beskrevet som skjør.

– Oppgangen i bnp for andre kvartal var noe svakere enn vi hadde ventet, sier senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en kommentar.

De fleste landene har ristet av seg det meste av pandemieffekten og gjenåpnet økonomiene. Det er først de siste månedene Japan har begynt å åpne grensene og det er fortsatt restriksjoner. Dette gjør at japanske forbrukere må dra mer av lasset.

– Den japanske økonomien har klart å nå størrelsen den hadde før pandemien, men oppgangen har skjedd langsommere enn andre land. Jeg venter fortsatt vekst i tredje kvartal, men den vil bli svakere, sier makroøkonom Takeshi Minami ved Norinchukin Research Institute til Bloomberg.

Japan har hatt en ny koronavirusbølge i sommer, noe som ventes å påvirke den økonomiske aktiviteten for inneværende kvartal.

– Den viktigste årsaken til veksten var en 1,1 prosent kvartalsvekst i det private forbruket, noe som betyr at det samlede forbruket er høyere enn før pandemien. Det er fortsatt 2,5 prosent lavere enn toppen som ble nådd i 2019 før omsetningsavgiften ble satt opp, påpeker Thieliant i et notat.

Capital Economics venter en 0,2 prosent vekst i det private forbruket i tredje kvartal, men tror på en samlet vekst for kvartalet.

– Spareraten i Japan er fortsatt svært høy og realinntektene holder seg bedre enn andre steder, skriver Thieliant.

Tatt igjen det tapte

Nikkei-indeksen har tatt igjen alt hva den tapte ved inngangen til året da Russland startet Ukraina-krigen. Etter en svak oppgang i morgentimene på mandag ligger Nikkei flatt sammenlignet med ved årsskiftet. Det er samme utvikling for den bredere Topix-indeksen.

Børsrallyet i USA i sommer har også støttet Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen har steget med én prosent mandag formiddag og nærmer seg 29.000-nivået.

– Amerikanske aksjer har steget så mye. Det at det handles japanske aksjer, gjenspeiler forventningene om at økonomien ikke vil falle så mye og at det vil bli en myk landing, sier sjefstrateg Momoru Shimode hos Rosona Asset Management til Bloomberg.

På grunn av den sterke amerikanske dollaren, og en svekket japansk yen, har utenlandske investorer som har investert med dollar på det japanske markedet opplevd et verdifall på 14 prosent siden nyttår.

USAs bruttonasjonalprodukt (bnp) falt med 0,9 prosent i forrige kvartal, og er ifølge tradisjonelle og omstridte definisjoner, inne i en teknisk resesjon etter to sammenhengende kvartaler med en nedgang i verdiskapingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.