Carlos Ghosn ble i mange år sett på som en helt i japansk næringsliv. Sammen med den franske storaksjonæren Renault, hvor han hadde jobbet i mange år, ble Nissan reddet fra konkurs ved årtusenskiftet. Han fikk frie tøyler til å lede begge bilprodusentene. Han fikk mektige fiender.

Etterforsker overføringer

På onsdag etablerte Ghosn en egen Twitter-konto – til tross for at han hadde fått forbud fra dommeren om å bruke internett eller mobiltelefon mens han var løslatt mot en kausjon på 70 millioner kroner.

Han lovte en pressekonferanse hvor han skulle legge frem sannheten og fortelle alt om årsaken til siktelsene, og arrestasjonen og maktkampen.

Tidlig torsdag morgen ble han arrestert på nytt. Påtalemyndigheten har kommet opp med nye siktelser, blant annet at han skal ha brukt Nissan-midler til å betale nesten 300 millioner kroner til Nissans distributør i Oman.

Dette skal ha kommet fra et hemmelig fond som Nissan-sjefen kontrollerte og etterforskningen er sentrert rundt om dette er en form for kickback.

Det meste av dette beløpet ble kort tid senere overført til det libanesiske investeringsselskapet Good Faith Investments (GFI). Dette selskapet skal ha vært kontrollert av Ghosns familie og venner, skriver Reuters og japanske medier.

Ifølge den japanske avisen Yomiuri Shimbun ble minst 80 millioner kroner ble overført til Ghosns kone. Det er mistanke om at pengene gikk til å betale for en yacht familien disponerte i Libanon.

Penger skal ha blitt overført til et amerikansk investeringsselskap, hvor Ghosns sønn er konsernsjef. Totalt skal nesten en milliard kroner ha blitt overført fra Nissan-fondet til distributører og forhandlere i fem land i Midtøsten.

– Carlos Ghosns posisjon er enkel og tydelig. Det er ingenting som kan kritiseres. Dette dreier seg om ordinære betalinger knyttet til virksomheten, sier advokat Jean-Yves Le Borgne til Wall Street Journal.

Maktkamp og trusler

Det gikk rykter onsdag kveld om at Ghosn kunne bli arrestert. Han hadde gjort klar en pressemelding som ble distribuert i morgentimene til medier etter politiet tok ham inn. Han fastholder på at dette er en maktkamp som fiender hos Nissan står bak.

«Dette er nok et forsøk fra enkelte hos Nissan på å få meg til å tie ved å villede anklagerne. Hvorfor arrestere meg, hvis det ikke er for å prøve å bryte meg ned? Jeg vil ikke la meg knekke», sa Ghosn i en uttalelse etter den siste fengslingen.

Like før han ble fengslet i november var Ghosn i ferd med å legge frem et forslag om å fusjonere Nissan og franske Renault, som eier 43 prosent av den japanske bilprodusenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.