Japan har foretatt flere nedstengninger under koronapandemien. Da viruset begynte å spre seg blant annet på et cruiseskip like ved Tokyo for over ett år siden var det frykt for at den japanske økonomien skulle havne i en dyp og langvarig resesjon og nok en børskollaps.

Det har ikke skjedd.

Kraftig tilbake

Tirsdag morgen kom de endelige offisielle vekststatistikkene for fjerde kvartal 2020. Disse viser at den japanske økonomien, som er verdens tredje største bank USA og Kina, fikk en årsjustert vekst på 11,7 prosent i fjerde kvartal. Kvartalsveksten var på 2,8 prosent.

Dette er svakt lavere enn de foreløpige prognosene fra februar, men langt bedre enn hva som var fryktet fra politikere og økonomer for få måneder siden.

– Den litt svakere veksten endrer ikke fakta som er at den japanske økonomien har hatt et kommet kraftig tilbake, sier analysesjef Taro Saito hos NLI Research Institute til Bloomberg.

Historisk utsettelse kan bli til historisk avlysning
Kan den første OL-utsettelsen siden 1800-tallet bli til den første OL-avlysingen siden andre verdenskrig? Kurumi Mori i Tokyo forklarer hvorfor det fremdeles er høyst usikkert om OL arrangeres i Tokyo i år.
03:47
Publisert:

For 2020 falt den økonomiske verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, med 4,9 prosent. Privatforbruket økte med 2,2 prosent sammenlignet med tredje kvartal og private investeringer steg med 4,3 prosent – høyere enn konsensus hos finansinstitusjoner.

USA fikk en nedgang i den økonomiske aktiviteten på 3,5 prosent i 2020 – tilsvarende 3,5 prosent, det meste siden 1946. Kina fikk en økonomisk vekst i fjor på 2,3 prosent.

– Vi fortsetter å mene at den japanske økonomien vil unngå en nedgang i inneværende kvartal og komme tilbake sterkere senere i år, sier makroøkonom med ansvar for Japan hos Capital Economics, Tom Learmouth, i en kommentar.

Den japanske økonomien har fortsatt ikke tatt igjen hva som er gått tapt under koronapandemien. Den samlede verdiskapingen er 1,4 prosent lavere enn hva den var i fjerde kvartal 2019, ifølge Capital Economics.

Opp- og nedturer

Investorer har flokket til Tokyo-børsen under pandemien. Nikkei-indeksen har steget med 73 prosent siden i mars i fjor. I februar var referanseindeksen den høyeste siden sommeren 1990.

Statistikkene for 2021 er mer blandet. Japanske familiers forbruk falt med 6,1 prosent i januar sammenlignet med samme måned i fjor. Det var ventet en nedgang på 2,1 prosent.

En ny aktivitetsindeks for februar viser at ansatte i bransjer som er sårbare for endringer i økonomiske trender er mer optimistiske – for første gang på fire måneder.

Dette ventes å bli bedre når unntakstilstanden opphører i Tokyo-regionen den 21. mars når restauranter ventes å åpne som vanlig. I «Economy Watchers»-undersøkelsen for februar er det «mat og drikke»-komponenten som har den største oppgangen.

– Selv om vaksineringen har startet i Japan vil det ta tid før dette merkes, så økonomien vil gå gjennom flere opp- og nedturer, sier sjeføkonom Yoshiki Shinke hos Daiichi Life Research Institute til Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.