Investorer ved Asia-børsene føler en lettelse etter at president Joe Biden i helgen signerte loven som hever USAs gjeldstak. Dette gir forutsigbarhet for de neste to årene, som strekker seg godt etter presidentvalget mot slutten av 2024. Det er forventninger om at oppgangen i inflasjon og rentesjokk snart er over.

Kjærlighet på pinne

Opec+-møtene i Wien endte med at Saudi-Arabia kutter sin egen oljeproduksjon med en million fat per dag i juli, men denne perioden kan også bli forlenget. Dette tilsvarer rundt ti prosent av landets oljeproduksjon, som vil havne på rundt ni millioner fat neste måned. Landet har en kapasitet på 12 millioner fat.

Prisen på nordsjøolje (brent spot) ble omsatt til 78,5 dollar i morgentimene i Asia på mandag. Dette er fire dollar høyere enn hva prisen var fredag ettermiddag. Det er fortsatt 33 prosent lavere enn hva oljeprisen var for ett år siden, da den lå på rundt 120 dollar fatet.

Energiminister Abdulaziz bin Salman al-Saud karakteriserte oljekuttet som en «lollipop» – en kjærlighet på pinne overfor de andre medlemmene. De andre oljeproduserende landene i alliansen forventes å opprettholde sine tidligere kutt. Saudi-Arabia kuttet produksjonen med halv million fat i april.

– Vi ønsker å pynte kaken med hva vi allerede har gjort. Vi vil gjøre alt i vår makt for å bringe stabilitet til dette markedet, sa den saudiarabiske energiministeren.

De store internasjonale nyhetsbyråene Reuters og Bloomberg, som har dedikerte team som følger olje- og gassmarkedet svært tett, ble blokkert fra å delta på møtene i Wien. Journalister fra andre medieorganisasjoner fikk delta.

– Dette er vårt hus, sa generalsekretær Haitham Al Ghais, da han ble bedt om en forklaring.

Rekord i Japan

Festen fortsetter for fullt ved Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen har passert 32.000-nivået etter en oppgang på 1,7 prosent mandag morgen. Sist hovedindeksen var på dette nivået var sommeren 1990, i en periode da japanske aksjekurser var i fritt fall.

Aktivitets- og forventningsrapporten for tjenesteytende sektor viser at japanske forbrukere bruker penger på restauranter, barer og reiser i et tempo som sist ble sett for flere tiår siden. Pmi-indeksen for tjenesteytende sektor endte på 55,9 i mai, noe som er en ny rekord.

– Den oppadgående trenden ser ut til å ville fortsette på mellomlang og lang sikt. De siste dataene indikerer at den økonomiske veksten har akselerert i andre kvartal etter en 1,3 prosent årsvekst i første kvartal, sier makroøkonom Usamah Bhatti hos S&P Global Market Intelligence i en kommentar til pmi-rapporten om verdens tredje største økonomi.

Utenlandske investorer har økt investeringene ved Tokyo-børsen i ni uker på rad. Investorer er i ferd med å posisjonere seg for det de forventer kan bli en ny teknologioppgang. Panasonic, som blant annet leverer batterier, har steget med 40 prosent på ti uker – senest over fire prosent mandag morgen.

–Det er utvilsomt mange muligheter i Asia utenfor Kina. Sør-Korea gir eksponering mot et stort antall selskaper innenfor batteri- og teknologiforsyningskjeden. Taiwan har mer enn TSMC og Japan gir tilgang til selskaper som er verdensledende innenfor sitt felt, sier investeringsdirektør Christina Woon hos investeringsselskapet Abrdn PLC. til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.