En tropisk tyfon har forsinket opptellingen av alle stemmene etter søndagens valg, men ifølge valgdagsmålinger og den foreløpige opptellingen ligger Det liberaldemokratiske partiet (LDP) an til å få over to tredjedels flertall sammen med partneren Komeito.

Skal takle Nord-Korea

Da Abe skrev ut overraskende nyvalg i slutten av september var dette for å komme opposisjonen i forkjøpet. Han kunne ha ventet til slutten av 2018, men utbrytergrupper fra regjeringspartiet var i ferd med å organisere seg og hadde fått stor oppslutning i Tokyo.

Nå viser det seg at Abe gjorde det riktige for seg og partiet. Ifølge nyhetsbyrået Kyodo fikk LDP 283 av de 465 plassene i Underhuset i nasjonalforsamlingen. Dette er syv færre enn siste valg, men sammen med koalisjonspartner Komeito 29 klarer de å få over 67 prosent.

– Med en så klar seier vil det sannsynligvis bli gjennomført grunnlovsendringer. Sannsynligheten for at det ikke blir gjennomført nye reformer har økt, sier professor Hiro Kishi ved Kei University til Bloomberg.

Abe har tidligere ønsket å gjennomføre endringer i den pasifistiske grunnloven fra 1945, blant annet endre en artikkel som gjør at Japan kan forsvare seg bedre.

Han mener dette er blitt enda viktigere i år etter at Nord-Korea har gjennomført den sjette atomprøvesprengningen og foretatt flere oppskytinger av missiler over Japan.

– Som jeg lovte under valgkampen vil min første oppgave bli å takle Nord-Korea på en bestemt måte. Det er nødvendig med kraftfullt diplomati, sa den 63 år gamle statsministeren.

Historisk børsoppgang

Investorer har vært svært aktive ved Tokyo-børsen under valgkampen da meningsmålingene viste det gikk mot en valgseier. Nikkei-indeksen er på mandag på det høyeste nivået siden mai 1996.

På mandag ligger indeksen på 21.680 og det skal kun fire-fem prosent oppgang til før indeksen havner på nivåer som sist ble sett for 25 år siden.

Det har vært 15 sammenhengende handelsdager med oppgang ved Tokyo-børsen de siste tre ukene. Dette er den lengste sammenhengende børsoppgangen siden 1961. En svakere japansk valuta sender eksportselskapene høyere.

De børsnoterte selskapene har lagt frem rekordstore resultater siden Abe ble statsminister i 2012. Regjeringen vil legge nytt press på storselskapene om å ikke øke pengebingen, men også bruke dette på nye investeringer og ikke minst øke lønningene.

«Vi forventer ikke at valget skal gi fornyet fart for strukturreformene. Japans vekst kan komme tilbake til null i de kommende årene», skriver Capital Economics på mandag morgen.

Japan har hatt en økonomisk vekst de siste seks kvartalene.(Vilkår)

Det er ikke lenge til mars 2019: - Vi ønsker å være en del av en avtale
Næringsminister Monica Mæland er i London for å forberede Norges forhold til Storbritannia etter brexit.
02:28
Publisert: