Softbank har jaktet på oppstartsselskaper over hele verden de siste 25 årene. Det japanske selskapet har stilt opp med penger til gründere med ambisjoner om å dominere i egne nisjer.

Nå er det full stopp. Selskapet la frem resultater på mandag i Tokyo. Selskapet fikk et negativt resultat på 1.290.339.000.000 yen – 123 milliarder kroner – i det avvikende regnskapsåret.

I foregående år fikk selskapet et overskudd på 143 milliarder kroner.

Historisk store tap

Blant investeringene er kontorfelleskapselskapet WeWork, som planla å bli børsnotert med en verdi på nesten 100 milliarder dollar i fjor høst. Børsnoteringen er utsatt til ubestemt tid.

Verdien på selskapet antas å være på et par milliarder dollar og grunnleggeren har saksøkt Softbank.

– Vi sviktet når det gjaldt investeringen i Wework, og jeg har innrømmet flere ganger at jeg var dum, uttalte Softbank-sjef Masayoshi Son da han mandag la frem den ferske årsrapporten for 2019.

Under presentasjonen kom det ifølge CNBC frem at Softbank nå verdsetter Wework til 2,9 milliarder dollar. Styrelederen i Wework er dessuten sitert på å ha uttalt at Softbank skal ha investert så mye som 18,5 milliarder i selskapet.

– La det være sagt. Softbank, Son og undertegnede har stor tro på det nye Wework og dets ledelse, vi vil fortsette å jobbe for selskapet. Vi er ikke i tvil om at Wework vil komme styrket ut av koronakrisen og er forpliktet til å levere lønnsomhet innen 2021, skriver Wework-styreleder Marcelo Claure i en melding på Twitter.

Tapene strømmer inn og Softbank er avhengig av å få inn frisk kapital. Selskapet er i samtaler om å selge aksjene i den amerikanske mobiloperatøren T-Mobile til tyske Deutsche Telekom, ifølge Wall Street Journal.

Softbank eier rundt 25 prosent av T-Mobile-aksjene – verdt rundt 310 milliarder kroner med dagens kursverdi. Deutsche Telekom er største aksjonær i T-Mobile, som fusjonerte med Sprint tidligere i år.

Softbank advarte tidligere i mai om et rekordstort kvartalsunderskudd på godt over 100 milliarder kroner etter at selskapets Vision Fund tapte over 170 milliarder dollar i kvartalet.

Koronatap

Softbanks grunnlegger Masayoshi Son er blitt genierklært. Han investerte 20 millioner dollar i et i et kinesisk oppstartsselskap da dotcomboblen brast ved årtusenskiftet. Eierposten i internettselskapet Alibaba har økt til over 100 milliarder dollar.

Alibabas grunnlegger Jack Ma trakk seg overraskende fra styret i Softbank søndag kveld – bare timer før Softbank skulle legge frem kvartalsregnskapet mandag ettermiddag. Ifølge New York Times vurderer Softbank å selge aksjer i Alibaba.

Det saudiarabiske investeringsfondet, som har deltatt i tidligere finansieringsrunder av Softbanks The Vision Fund, har ikke fri kapital tilgjengelig etter at oljeprisen kollapset.

Softbank har investert over 80 milliarder dollar i oppstartsselskaper. Disse er hardt rammet av koronapandemien – blant annet Uber, WeWork og andre selskaper i delingsøkonomien.

Son, som er Softbanks største aksjonær med 27 prosent av aksjene, vil selge aksjer i andre selskaper, redusere gjelden, øke kontantbeholdningene og foreta tilbakekjøp av egne aksjer. Totalt skal dette innbringe 41 milliarder dollar, ifølge en børsmelding.

Halvert aksjekurs

Softbank, som er et av de største selskapene ved Tokyo-børsen, opplevde at aksjekursen ble mer enn halvert på en måned fra mars til april. Aksjekursen har senere tatt igjen mye av det tapte fra toppnoteringen for tre måneder siden.

Kursen steg med 1,5 prosent på mandag før fremleggelsen av kvartalsresultatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.