Asia-børsene har avsluttet torsdagen med blandet utvikling til tross for elendige handelsstatistikker fra eksportlokomotivene Japan og Sør-Korea, rentekutt i Thailand og fallende priser i Malaysia.

Ikke noe av dette blir sett på som overraskende nyheter. Med unntak av nøkkelindeksen ved Kuala Lumpur-børsen i Malaysia har det vært bevegelser på under én prosent.

«Ingen nyheter er gode nyheter», kommenterte finansinstitusjonen ING i en rapport idet handelen hadde startet torsdag morgen.

Vestlig etterspørselskollaps

Den japanske eksporten falt med 21,9 prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportsvikten til Kina var imidlertid lavere enn i mars. Andre rapporter de siste ukene viser at aktiviteten i den kinesiske økonomien er på vei tilbake etter nedstengningen i vinter.

Det er de vestlige markedene som står for det største sjokket. Eksporten til Nord-Amerika falt med nesten 40 prosent og til Vest-Europa med 30,4 prosent i april.

«Vi venter en 30 prosent nedgang i eksporten i inneværende kvartal sammenlignet med foregående kvartal», skriver Capital Economics i en rapport.

Den japanske økonomien og eksportsektoren hadde store problemer før koronapandemien. April var 17. måned på rad med en nedgang i eksporten. Aprilfallet er den største nedgangen på ti år.

– Ikke like dramatisk

Den foreløpige aktivitetsindeksen PMI (purchasing manager’s indeks) for den japanske industrien i mai viser en fortsettelse av nedgangen fra april, men det er ikke like dramatisk.

Den foreløpige maimålingen er på 38,4 – 11 poeng høyere enn under finanskrisen for 11 år siden.

«Mai-målingen tyder på at aktiviteten ikke kollapser like dramatisk som i april, men undersøkelsen viser ikke til en oppgang i produksjonen», ifølge Capital Economics.

Foreløpige eksportstatistikker for de første 20 dagene av mai viser fortsatt etterspørselssvikt på over 20 prosent.

USA, Kina og korona

De sørøstasiatiske økonomiene er hardt rammet av koronapandemien. Den thailandske sentralbanken satte ned renten til rekordlave 0,5 prosent på onsdag. Arbeidsledigheten øker kraftig i reiselivssektoren, i industrien og hos rundt 21,2 millioner mennesker som ikke har fast jobb.

Det er forsøk på å gjenåpne deler av samfunnet.

– Det vil ta inntil tre år for den thailandske økonomien å returnere til 2019-nivå, sa direktør Somkiat Tangkitvanich hos tenketanken Thailand Development Research Institute (TDRI) på et seminar på onsdag.

Han frykter at pandemien vil føre til en opptrapping i handelskonflikten mellom USA og Kina.

– Sannsynligheten for en ny handelskrig er svært sannsynlig. Mange land har negative følelser overfor Kina, noe som vil føre til flere proteksjonistiske tiltak, sa Somkiat.

En undersøkelse foretatt tenketanken har foretatt viser at selskaper klarer å redusere kostnadene med rundt 5000 kroner per ansatt når de jobber hjemmefra og sliper å pendle til jobb.

– Dette er nye utfordringer for organisasjoner da de må lære seg å gi ansatte frihet. Nye selskaper og tjenester vil vokse frem, blant annet 5G-løsninger og hjemmeundervisning, sa Somkiat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.