Få timer etter at den amerikanske sentralbanken Fed signaliserte at det går mot en renteøkning i mars åpnet handelen ved Asia-børsene. Investorer ved Tokyo-børsen var avventende den første handelstimen.

Nikkei-indeksen steg umiddelbart for deretter å falle med 2,5 prosent etter to timers handel – det samme som hovedindeksene ved børsene i Sydney og Seoul.

Anbefaler Asia-aksjer

Det har vært uro ved Asia-børsene siden slutten av fjoråret. Nikkei-indeksen har falt med over åtte prosent hittil i januar. Kospi-indeksen ved Seoul-børsen er over ti prosent lavere enn for en knapp måned siden. Shanghai-indeksen i Kina har falt med fem prosent.

– Det bedre pengepolitiske bakteppet i Asia kan totalt sett støtte opp rundt asiatiske aksjer. Inflasjonspresset er lavere i mange asiatiske markeder, og renten trengs ikke å heves like mye som i USA, sier porteføljeforvalter Jian Shi Cortsei ved GAM Investment Management til Bloomberg.

Krise i Kinas eiendomsmarked: – Villige til å la store utviklere gå konkurs
«Kina har bevist at de er villige til å la noen av landets større eiendomsutviklere gå konkurs». Den kinesiske regjeringen er under press for å redusere den økonomiske faren som krisen i eiendomsmarkedet nå utgjør. Bloombergs Rebecca Choong Wilkins forklarer.
01:45
Publisert:

Sentralbankene i Sør-Korea, Singapore og New Zealand har startet innstramninger. I Sør-Korea ventes det nye renteøkninger de neste månedene. Kina går motsatt vei med lettelser.

– Fremvoksende markeder kan gi bedre avkastning. Oppturen kommer til å fortsette lenge. Jeg liker Sørøst-Asia og Latin-Amerika, og jeg liker thailandske og indonesiske eksportører, sier sjefanalytiker for Asia hos Elliot Wave International til nyhetsbyrået.

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte tidligere denne uken om at innstramningene fra Fed og spredningen av omikronvarianten kan forsinke friskmeldingen av de asiatiske økonomiene. Vekstprognosene for 2022 ble kuttet fra 6,3 prosent til 5,9 prosent.

Rekordstor børsnotering

Det er høy aktivitet ved Asia-børsene. Batteriprodusenten LG Energy Solution er skilt ut fra den sørkoreanske LG-gruppen og har hentet inn over 100 milliarder kroner i en emisjon. Dette er over 2,5 ganger mer enn rekorden Samsung Life Insurance har hatt siden 2010.

Da handelen startet doblet aksjekursen seg ved Seoul-børsen til 597.000 won. Selskapet er det nest mest verdifulle børsnoterte selskapet med en børsverdi på 105.000 milliarder won (785 milliarder kroner), kun slått av Samsung Electronics.

– Det er vanskelig å forutsi hva som vil skje med kursen på selskapets første handelsdag. Det skyldes volatiliteten i markedet som er forårsaket av investorbekymringer fra Fed og hvor raskt de vil sette opp renten, sier forvalter Park Jung-hoon ved HDC Asset Management i Seoul til Reuters.

Det var en massiv overtegning av aksjer i forbindelse med emisjonen fra småinvestorer og institusjonelle investorer. LG Energy har ambisjoner om å bli den største batteriprodusenten i verden og skal bygge nye fabrikker i USA og Europa.

Rekordår for Samsung

Samsung Electronics har lagt bak seg nok et rekordår med en omsetning på 279.600 milliarder won (2090 milliarder kroner) for 2021 og et driftsoverskudd på 51.630 milliarder won. Også fjorårets siste kvartal ble avsluttet med en rekordhøy omsetning.

Ifølge analyseselskapet Gartner har Samsung gått forbi amerikanske Intel på halvledere med en markedsandel på 13 prosent etter at salget økte med 31,6 prosent i fjor. Intel hadde 0,5 prosent vekst og en markedsandel på 12,5 prosent. SK Hynix er på en tredjeplass.

Til tross for et solid år faller Samsung ved Seoul-børsen. Aksjekursen er 1,4 prosent lavere. Den er også 15 prosent under nivået for ett år siden. Intel har i samme periode falt med 3,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.