Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med nesten tre prosent like etter at handelen startet onsdag morgen. Etter et par timer handel hadde Nikkei-indeksen falt med to prosent. Dette var ventet og blir sett på som en direkte reaksjon på de amerikanske inflasjonstallene.

Wall Street stupte – største nedgangen på over to år

Det var samme utvikling ved Seoul-børsen i Sør-Korea, hvor Kospi-indeksen falt med 2,6 prosent. I Australia startet Sydney-børsen med en nedgang på 2,6 prosent. Panikken, som det ble tatt høyde for i morgenrapportene natt til onsdag, uteble.

Tok markedene på sengen

De amerikanske inflasjonstallene for august var høyere enn ventet. Den brede S&P 500-indeksen hadde sin verste børsdag siden juni 2020 og falt med 4,3 prosent.

– Inflasjonstallene tok markedene på sengen. Mange var kjepphøye og enige om at inflasjonen ville falle på grunn av volatiliteten i energimarkedene. Hva som gjorde dette styggere enn ventet var en mye høyere månedlig kjerneinflasjon, sier analysesjef for Asia hos ING, Robert Carnell.

Bare 24 timer tidligere, før de amerikanske inflasjonstallene kom, advarte om at det var en tabbe å feire slutten på inflasjonen, slik børsene tyder på etter oppgangen i forrige uke. Fremtidsindeksene tyder på at nedgangen kan bli kortvarig. Analysesjefen er ikke overbevist.

– Fremtidsindeksene tyder på at nedgangen er over. Jeg ville ikke ha lagt inn et stort veddemål på det, skriver han i den siste morgenrapporten fra Singapore.

Finansinstitusjoner har gjort et dypdykk ned i inflasjonstallene. De kan ikke utelukkende skylde på energi- og matvarepriser.

– Hva som kanskje er mest foruroligende er at styrken i kjerneinflasjonen i stor grad kommer fra tjenesteytende sektor. Det er primært lønnsstyrt inflasjon, skriver National Australia Bank i morgenrapporten.

Ny bunn for japansk valuta

Den amerikanske dollaren holder seg sterkt mot asiatiske valutaer i forventning om renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken. Den japanske valutaen brøt nesten gjennom 145 yen mot en dollar onsdag formiddag. For ett år siden lå kursen på under 110 yen mot en dollar.

Sist den var på dette nivået, i 1998, svarte USA og Japan med en felles intervenering i markedet for å hindre at valutaen falt ytterligere. Nå utelukkes ikke noe.

– Vi er bekymret for at de siste valutabevegelsene har skjedd så raskt. Vi vil overvåke situasjonen med en påminnelse om at dette haster og håndtere dette på en riktig. Ikke noe utelukkes, sa internasjonal visefinansminister Masato Kanda, som har ansvar for valutaen, like etter de japanske markedene åpnet onsdag morgen.

Den japanske valutaen har falt på nytt etter den amerikanske inflasjonen var høyere enn ventet i august. Det er fortsatt negativ rente i verdens tredje største økoniomi. Høyere prisvekst i USA gjør det mer sannsynlig for flere, og brattere, renteøkninger fra Fed de neste kvartaleme.
Den japanske valutaen har falt på nytt etter den amerikanske inflasjonen var høyere enn ventet i august. Det er fortsatt negativ rente i verdens tredje største økoniomi. Høyere prisvekst i USA gjør det mer sannsynlig for flere, og brattere, renteøkninger fra Fed de neste kvartaleme. (Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/NTB)

Uttalelsene ble tolket som en advarsel om at det kan komme en koordinert intervenering for på styrke valutaen. Yenkursen styrket seg svakt til 144,5.

Sårbar sørkoreansk valuta

Den sørkoreanske valutaen har falt med over 1,5 prosent siden de amerikanske inflasjonsrapportene kom etter markedene i Asia stengte på tirsdag. Sist den var så svak var under finanskrisen i 2009.

– Koreanske won har en tendens til å være mer likvid og avhengig av eksterne hendelser enn de fleste fremvoksende asiatiske valutaer. Dette gjør den mer sårbar for bevegelser i amerikanske dollar, sier markedsstrateg Kim Yumi hos Kiwoom Securities til Bloomberg.

Samsung Electronics, som er den største enkeltkomponenten ved Seoul-børsen, falt med nesten tre prosent da handelen startet.

I India økte prisene fra 6,7 prosent i juli til syv prosent i august. Matvareprisene var på 7,6 prosent, mot 6,7 prosent i juli. Det ventes nok en renteøkning om to uker med 50 basispunkter.

Maskinordrestatistikker fra Japan for juli viser en økning i etterspørselen på 5,3 prosent fra juni.

«Dette bekrefter andre positive rapporter, blant annet en økning i kapitalvareordrer og rekordstore fortjenestemarginer for andre kvartal», skriver Japan-økonom Darren Tay hos Capital Economics i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.