Japan har fjernet Sør-Korea fra en liste med 27 land som nyter godt av få, eller ingen, restriksjoner på eksport av japansk teknologi og komponenter. Årsaken er «hensynet til Japans sikkerhet». Sør-Korea har svart med samme mynt.

Fra onsdag vil Sør-Korea bryte en avtale med Japan om deling av militær informasjon.

– En fullstendig feilvurdering av den nåværende regionale sikkerhetssituasjonen og er svært beklagelig, sier Japans utenriksminister Taro Kono.

De to landene er USAs viktigste allierte i Asia og har stått samlet sammen med USA mot Nord-Korea. USA «beklager» opptrappingen.

– Forsvarsdepartementet gir uttrykk for dyp bekymring og skuffelse, sier Pentagons talsmann Dave Eastburn i en kommentar.

Sør-Koreas president Moon Jae-in mener Japans beslutning er en gjengjeldelse etter kjennelser fra sørkoreansk rettsvesen der japanske selskaper er blitt pålagt å utbetale kompensasjon for bruk av sørkoreansk tvangsarbeid under siste verdenskrig.

– Amerikansk svakhet

Det amerikanske politiske avisen «The Hill» karakteriserer konflikten mellom Japan og Sør-Korea som en «spyttekonkurranse». Den ser en farligere trend.

«Den sørkoreanske spyttekonkurransen er et tegn på amerikansk svakhet. Det er anspente tider og få ser mot USA for å redde dagen», skriver den anerkjente avisen på lederplass.

Sjefredaktør Steve Clemons skriver at konflikten truer med å undergrave en forsvarsallianse som har holdt Nord-Korea i sjakk og vært en bastion mot russiske og kinesiske initiativ i Asia.

Han mener at det globale kaoset har nådd nye høyder og nevner brexit, embargo mot Qatar, Nato-landet Tyrkia som kjøper russisk forsvarsutstyr og «viser fingeren til USA», protester i Hongkong og handelskrigen mellom USA og Kina.

«Det blir tydeligere at USAs innflytelse er fallende når slike situasjoner inntreffer. Realiteten er at USAs strategiske innskrenkninger i verden fører til at en buffer mellom nasjoner som har konflikter raskt forsvinner. Dermed kan ledere slippe unna med en hensynsløs, nasjonalistisk og farlig retorikk for regionene uten å betale en pris», skriver Clemons.

Han konkluderer med at «ord og handlinger kan utgjør en virkelig trussel om at det kan komme reelle konflikter i Asia igjen».

«De politiske lederne og befolkningen må sannsynligvis bli påminnet om de høye kostnadene ved konflikter før de innser hvor kostbart det er å ofre allianser og stabiliserende sikkerhetsavtaler», skriver «The Hill».

– Økonomisk krigføring

Sørkoreanske elektronikkselskaper som Samsung, LG og SK Hynix er avhengig av komponenter og tre viktige kjemikalier som japanske selskaper er nesten alene om å produsere i verden. Disse benyttes blant annet til smarttelefoner.

Over 90 prosent av verdens smarttelefonskjermer ble i 2018 produsert av sørkoreanske selskaper, ifølge Council of Foreign Relations og 60 prosent av dataminnebrikker.

– Til syvende og sist må forbrukerne ta noen av de ekstra kostnadene, men de største tapene må sørkoreanske selskaper ta. Samlet er denne konflikten negativt for verdensøkonomien, som allerede avtar, sier ekspert på internasjonal handelsrett ved Chinese University of Hongkong, Bryan Mercurio, til Quartz.

Sørkoreanske forbrukere har startet boikott av japanske produkter, blant annet Hello Kitty-produkter. Antallet sørkoreanske turister til Japan falt i juli, ifølge Japan National Tourism Organization.

Det sørkoreanske regjeringspartiet karakteriserte konflikten som en «full økonomisk krigføring mot landet vårt», i en twitter-melding i august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.