Japans statsminister Yoshihide Suga ga i slutten av forrige uke beskjed til Det liberaldemokratiske partiet (LDP) om at han ikke ønsker å ta gjenvalg som partileder i slutten av september.

Den nye lederen blir trolig også ny statsminister – med støtte fra koalisjonspartnere etter parlamentsvalget i oktober. LDP ligger klart i tet på meningsmålingene.

Suga har kun sittet i ett år. Han har slitt med elendig oppslutning på grunn av koronakrisen og sterk motstand mot å avholde sommer-OL i Tokyo under pandemien. Nå pågår intense manøvrer i kulissene fra aktuelle kandidater til å overta.

Taro Kono, som har fått ansvaret for å håndtere koronapandemien, leder på meningsmålingene. Han har også støtte fra den utgående statsministeren, ifølge Asahi Shimbun.

Aktiv på Twitter

Kono har blant annet studert ved Georgetown University, jobbet for Fuji Xerox internasjonalt og har bred internasjonal erfaring som både forsvarsminister og utenriksminister under tidligere statsminister Shinzo Abe.

– Det er parlamentsvalg like rundt hjørnet. Da vil det være et ønske om å velge en kandidat med en sterk appell hos yngre velgere, sier politisk analytiker Atsuo Ito til Financial Times.

I Japan, hvor politikken domineres av eldre menn som trives best i lukkede rom og kulissene, er Kono en outsider. Den sittende regjeringen kalles «ojiichan» (bestefar) av japanske medier. Han har bred appell hos yngre velgere og blir sett på som en ungfole i japansk sammenheng.

Kono er en av få japanske politikere som er aktiv på sosiale medier. 58-åringen har blant annet 2,3 millioner følgere på Twitter – det meste av noen japansk politiker – og en egen engelskspråklig konto. Han er kjent for å være svært frittalende – til Japan å være.

Løs politisk kanon

Han møter sterk motstand fra partiveteranene, som ser på Kono som en løs kanon på dekk om bord på det politiske skipet.

«Partiveteranene vil aldri støtte Kono på grunn av hans omdømme for å ikke oppnå konsensus innenfor partiveggene før han lanserer politiske utspill», skriver Asahi Shimbun.

Kono har ikke offisielt erklært seg som kandidat. Han har brukt de siste dagene på å jobbe i kulissene for å få støtte.

Kono vil være avhengig av støtte fra finansminister Taro Aso. 80-åringen leder fraksjonen i LDP som Kono tilhører. De to har møttes flere ganger siden Suga bekreftet avgangen.

– Aso er motstander av Konos ambisjoner da han vil bli tvunget til å pensjonere seg hvis Kono blir statsminister, sier politisk analytiker Atsuo Ito.

Grønt børsrally

Investorer har feiret siden Yoshihide Suga bekreftet han ikke vil søke gjenvalg på fredag. Nikkei-indeksen har steget de siste tre dagene og ligger på 30.000-nivået. Den brede Topix-indeksen, hvor de mest omsettelige aksjene inngår, er på det høyeste nivået siden 1990.

Kono er en motstander av kjernekraft og ønsker at det skal satses mer på trygg og fornybar energi i Japan. Renova, som driver sol- og biomassekraftverk i Japan, har steget med over 20 prosent ved Tokyo-børsen siden fredag. Kursene på andre grønne fornybarselskaper har også steget.

– Om han faktisk vil stå ved sin tidligere politikk når kampen om statsministerposten virkelig starter er en annen historie. Markedet ligger i forkant av seg selv, advarer sjefstrateg Norihiro Fujito hos Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities i Tokyo til Bloomberg.

Statsministerambisjoner

Kono har ikke lagt skjul på ambisjonene om å bli statsminister.

– Hver eneste politiker har noe de ønsker å oppnå. For å kunne gjennomføre dette er den beste måten å bli statsminister, sa han til den japanske kringkasteren NHK i et intervju i fjor vinter – før Suga overtok.

Tidligere forsvarsminister Shigeru Ishiba, som i helgen lå på en annenplass på meningsmålingene – bak Kono – signaliserte i et fjernsynsintervju mandag kveld at han ikke vil stille som kandidat, ifølge Nikkei Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.