Etter å ha forsøkt å konkurrere med blant annet Samsung og LG i flere år, slo de japanske skjermprodusentene Hitachi, Toshiba og Sony seg sammen – med finansiell støtte fra den japanske staten. Målet var å bli verdens største skjermprodusent. Det er blitt en fiasko.

– Tar dette på alvor

Konsernsjefen i Japan Display innrømmet under resultatpresentasjonen på torsdag at utsiktene ikke er like lyse som lcd-skjermene de produserer. Kassen er i ferd med å gå tom – til tross for at selskapet ble tilført nye midler i fjor fra eierne.

Omsetningen falt med 18 prosent fra april til desember og regnskapene viser et underskudd – for femte år på rad. Selskapet ble børsnotert i 2014 og ble omsatt til 900 yen. På fredag ligger kursen på 71 yen – en nedgang på over fire prosent fra torsdag.

– Ledelsen tar dette på alvor, sa konsernsjef Yoshiyuki Tsukizaki.

Apple er den største enkeltkunden. Det amerikanske selskapet ønsket å bli mindre avhengig av konkurrentene Samsung og LG og ga Japan Display store kontrakter. Iphone XR-modellen, som ble lansert i fjor høst, benytter lcd-skjermer fra Japan Display.

Denne modellen har ikke blitt den suksessen som Apple trodde. Ordrene fra Apple er halvert sammenlignet med hva som ble antydet før lanseringen.

– Det har vært en betydelig svikt i ordreinngangen fra store kunder, sa konsernsjefen.

Iphone-modellen er priset lavere enn flaggskipsmodellene, men kunder foretrekker de bedre skjermene av oled-typen, hvor fargekontrastene er skarpere.

– De er blitt for avhengige av Iphone og gjorde for få endringer, sier en kilde til Wall Street Journal.

På kapitaljakt

Japan Display har vært i forhandlinger med taiwanske og kinesiske selskaper for å få tilført rundt seks milliarder kroner i ny kapital, blant annet med China Silkroad Investment Capital, hvor skjermprodusenten TPK Holding og Minth Group inngår.

Ledelsen kom med et resultatvarsel for regnskapsåret som avsluttes i mars – og for de neste kvartalene.

«Situasjonen er så volatil at det er vanskelig å se hvordan dette vil ende på mellomlang sikt – gitt den finansielle situasjonen», skriver finansinstitusjonen Nomura i en ny rapport.

Eksisterende aksjonærer i Japan Display skal være villig til å la et konsortium ble største aksjonær under forutsetning av at de stiller med kapital og teknologi. Selskapet bygger en ny fabrikk for å produsere nye typer skjermer.

«Klokken tikker for selskapet», konkluderer den japanske næringslivsavisen Nikkei Asian Review på fredag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det hjelper lite å være velstående hvis man ikke vil bruke noe av velstanden
Har oljepengebruken gått av skaftet? DN møtte finanstoppene på sentralbanksjefens årstale i Norges Bank
02:33
Publisert: